X

Cort homenatja els 500 anys de les Germanies i els seus valors de “justícia, igualtat i llibertat”

El 7 de febrer de 1521 va marcar l'inici de la Germania de Mallorca que va ser encapçalada pels fills il·lustres de la ciutat Joan Crespí i Joanot Colom

07/02/2021

Cort homenatja els 500 anys de les Germanies i els seus valors de “justícia, igualtat i llibertat”

El regidor d'Educació I Politica Lingüística, Llorenç Carrió, el batle de Palma, José Hila, i Maria Margalida, de la Comissió Cívica de les Germanies 500 (Ajuntament de Palma)

L’Ajuntament de Palma ha celebrat aquest diumenge un homenatge amb motiu de la celebració del 500 aniversari de les Germanies, en el qual s’han enaltit els valors de “justícia, igualtat i llibertat” pels quals van lluitar els qui van formar part d’aquest moviment històric.

Amb aquest acte, en el qual han participat el batle, José Hila, el regidor d’Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió i la historiadora, especialista en Germanies i membre de la Comissió Cívica Germanies 500, Maria Margalida Perelló Pons, la ciutat ha donat inici als actes que commemoren els 500 anys de l’alçament dels menestrals de Palma.

La façana de Cort, a més, s’ha engalanat aquesta jornada per a la celebració del cinquè centenari de l’inici de la revolta de la germania Mallorquina que va ser liderada pels fills il·lustres Joan Crespí i Joanot Colom.

L’acte ha consistit en la conferència ‘La Germania mallorquina’, que ha versat sobre l’alçament dels menestrals de Palma i que ha estat a càrrec de la historiadora Maria Margalida, especialista en revoltes socials del segle XVI. Aquesta conferència ha permès conèixer els fets i seus els protagonistes.

En el seu discurs, el balte de Palma, José Hila ha dit que “malgrat la situació actual, l’Ajuntament ha volgut tenir un record 500 anys després d’aquest moviment que es pot catalogar de transversal i que va tenir una gran força, ja que va ser un dels episodis més importants de la història de Mallorca”.

“Palma s’ha adherit a la commemoració d’aquest 500 aniversari de les Germanies, com no podia ser d’una altra manera. Fa uns dies el ple de l’Ajuntament va aprovar el suport en l’àmbit institucional a la commemoració i a totes les iniciatives que puguin dur-se a terme per a difondre el fet històric de les Germanies”, ha explicat Hila, qui ha afegit que l’objectiu és augmentar el coneixement i interès de la ciutadania respecte a aquest esdeveniment.

En aquest sentit, cal recordar que en les últimes setmanes Cort ha aprofitat per restaurar i netejar elements de l’espai públic que fan referència a la Germania com és la placa commemorativa de la plaça del Rosari, en honor als agermanats, i la neteja de l’estàtua de Joanot Colom de l’escultor Joan Mir que es troba a la barriada de Son Gotleu.

“La història està plena de derrotes fructíferes. És a dir, que l’alçament de les Germanies fos reprimit no resta importància a aquest moviment que va deixar una empremta i una herència que posteriorment ha germinat perquè els valors pels quals van lluitar, la justícia, la igualtat, l’equitat, la llibertat, les reformes polítiques, estan avui plenament vigents”, ha explicat l’alcalde de Palma.

“Si actualment en aquesta societat es pot gaudir de justícia i llibertat i es compta amb una estructura democràtica és perquè de manera històrica aquests drets s’han hagut de lluitar. Aquests valors i drets s’han de posar en pràctica cada dia i defensar per part de tots, sense posar-los en risc”, ha emfatitzat.

“Confiem que l’actual situació permeti celebrar tots els actes de la commemoració del 500 aniversari, que encara no s’han pogut celebrar, perquè és una excel·lent oportunitat per aprofundir en aquell moment de la història de Mallorca i per conèixer millor personatges com Joan Crespí i Joanot Colom i el seu paper en la Germania de Mallorca. Així, d’aquesta manera es mantindran vius l’esperit i la memòria dels valors que la van inspirar, valors que cal llegar a les futures generacions”, ha conclòs.

El consistori té prevista la inauguració d’una exposició al Castell de Bellver, el mes vinent de juliol, així com diferents actes culturals i educatius.

Per part seva, el regidor d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, ha al·ludit també a la importància de les Germanies per a la memòria de la ciutat i de les petjades que encara romanen en l’espai urbà.

QUÈ SÓN LES GERMANIES? 

El 7 de febrer de 1521 va marcar l’inici de la Germania de Mallorca que va ser encapçalada pels fills il·lustres de la ciutat Joan Crespí i Joanot Colom. La revolta de la Germania està emmarcada dins d’una sèrie de convulsions europees que van marcar la primera crisi del sistema feudal, entre elles les jacqueries franceses, la insurrecció anglesa de l’any 1381, els ciompi italians, els irmandinhos gallecs, les comunitats de Castella, i les guerres pageses alemanyes, que van ser derrotades el 1525 a la Batalla de Frankenhausen.

Moment de l’execució de Joanot Colom, màxim exponent del moviment dels agermanats

07/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT