Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

Cosme Aguiló i Sebastià Adrover apleguen les cançons inèdites recopilades per Mossèn Miquel Clar

Aguiló assegura que "som davant el primer cançoner conegut de les Balears"


Nova publicació d’El Gall Editor que aplega, per primera vegada, les cançons inèdites de Mallorca, recopilades per Mossèn Miquel Clar, un dels col·laboradors més estrets de Mossèn Alcover. El llibre d'”Aür! Versos de l’antigor” és obra dels autors Cosme Aguiló i Sebastià Adrover. En una entrevista a Ib3 Ràdio, el filòleg Cosme Aguiló, ha assegurat que “som davant el primer cançoner conegut de les Balears, pel fet que els seus inicis es poden situar devers l’any 1880”.

A tot estirar, els autors de “Versos de l’antigor. Cançons llombarderes recopilades per Mossèn Clar.” creuen que el religiós acabà de recopilar tot el material el 1922.

Des de fa anys, Adrover s’ha dedicat a ordenar i catalogar l’arxiu que els va deixar Mossèn Clar, a la casa pairal dels Llombards, a Santanyí. L’esposa d’Adrover és la reneboda del capellà que va viure en aquest llogaret santanyiner, a les acaballes del segle XIX. Segons Aguiló i Adrover, es tracta d’un retrat de la llengua de finals del XIX i principis del XX. Tot plegat, un aplec de paraules, expressions molt riques que ja estan en desús i que permet el salvament d’aquest patrimoni cultural. En paraules d’Adrover, “la documentació de la que partirem és una joia que s’havia de conservar i conèixer”. Una obra en la qual, a més, ambdós autors asseguren que no han volgut censurar cap document. Aguiló recorda que han trobat cançons “terriblement antifeministes” i que “algú els hauria suprimides”, però el criteri que han seguit és mantenir-les perquè “no volíem mutilar part de l’obra”, conclou Cosme Aguiló.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

El cas d’en Yor D, un DJ invident a les discoteques i ràdios d’Eivissa

Ha punxat a inauguracions de discoteques com Es Paradís

Tradició, hípica i activitats infantils i esportives el primer de març a Eivissa

També hi ha programats el V Festival de Curts de Balears i una fira artesana a Vila

Temps de betlems a Dalt Vila

Visitam els pessebres de la Catedral i el d'uns coneguts vesins de Dalt Vila

El canari Alejandro Robaina exposa a Formentera la seva obra inspirada en les cambreres de pisos

L'exposició es podrà visitar fins al 3 de desembre a la sala de mostres de l'Ajuntament Vell