IB3 Cultura

Cosme Aguiló i Sebastià Adrover apleguen les cançons inèdites recopilades per Mossèn Miquel Clar

Aguiló assegura que "som davant el primer cançoner conegut de les Balears"


Nova publicació d’El Gall Editor que aplega, per primera vegada, les cançons inèdites de Mallorca, recopilades per Mossèn Miquel Clar, un dels col·laboradors més estrets de Mossèn Alcover. El llibre d'”Aür! Versos de l’antigor” és obra dels autors Cosme Aguiló i Sebastià Adrover. En una entrevista a Ib3 Ràdio, el filòleg Cosme Aguiló, ha assegurat que “som davant el primer cançoner conegut de les Balears, pel fet que els seus inicis es poden situar devers l’any 1880”.

A tot estirar, els autors de “Versos de l’antigor. Cançons llombarderes recopilades per Mossèn Clar.” creuen que el religiós acabà de recopilar tot el material el 1922.

Des de fa anys, Adrover s’ha dedicat a ordenar i catalogar l’arxiu que els va deixar Mossèn Clar, a la casa pairal dels Llombards, a Santanyí. L’esposa d’Adrover és la reneboda del capellà que va viure en aquest llogaret santanyiner, a les acaballes del segle XIX. Segons Aguiló i Adrover, es tracta d’un retrat de la llengua de finals del XIX i principis del XX. Tot plegat, un aplec de paraules, expressions molt riques que ja estan en desús i que permet el salvament d’aquest patrimoni cultural. En paraules d’Adrover, “la documentació de la que partirem és una joia que s’havia de conservar i conèixer”. Una obra en la qual, a més, ambdós autors asseguren que no han volgut censurar cap document. Aguiló recorda que han trobat cançons “terriblement antifeministes” i que “algú els hauria suprimides”, però el criteri que han seguit és mantenir-les perquè “no volíem mutilar part de l’obra”, conclou Cosme Aguiló.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

‘Mare, d’on venen els infants?’ guanya el Premi Mallorca de Literatura Infantil

Caterina Valriu és l'autora del llibre mentre que Toni Galmés s'ha encarregat de les il·lustracions

“La història robada” d’Antoni Tugores sobre l’assassinat del batle Amer l’any 1936, torna al teatre en versió radiofònica

Amb la direcció i dramatúrgia de Joan Gomila, s'estrena aquest dissabte 24 d'abril a la Sala Fornal de Manacor