X

Costa de gener: pugen les pensions, impostos de la llum i telefonia

En canvi, no varia l'IVA dels aliments ni el salari mínim interprofessional

01/01/2024

Costa de gener: pugen les pensions, impostos de la llum i telefonia

Bones notícies per als 200.000 pensionistes illencs: les pensions contributives i les de classes passives es revaluen entre un 3,8 i un 6,9%, com a la resta de l’Estat. Una pensió mitjana pujarà en 50 euros al mes. També puja un 6,9% l’ingrés mínim vital.

Però l’any també comença amb pujades d’impostos que havien estat rebaixats pel Govern central arran de la crisi inflacionista de 2022. L’IVA de la llum passa del 5 al 10 per cent, uns dos euros de mitjana al mes, i també s’apuja l’impost especial de l’electricitat. El gas natural també puja: la tarifa d’últim recurs creix un 8 per cent de mitjana a partir d’avui.

Més pujades són les que aplicaran les companyies de telefonia en la factura del mes de gener. Movistar i Vodafone ja han anunciat increments similars a la inflació anual. I a partir d’avui, el segell de correus més comú per enviaments a Espanya puja quatre cèntims, com també s’encareix un 2% la paqueteria.

Per contra, es manté rebaixa al 0% de l’IVA dels aliments bàsics i al 5% de la pasta i l’oli aplicada durant 2023. Com també es manté de moment el salari mínim interprofessional, congelat en 1.080 euros bruts en 14 pagues, per la manca d’acord entre els agents socials.

01/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT