economia

Creix l’absentisme laboral a les Balears

Segons Adecco, es troba en el nivell més alt des de 2000, però la taxa continua essent la més baixa d'Espanya

Creix+l%27absentisme+laboral+a+les+Balears

L’absentisme laboral a les Illes Balears és el més baix d’Espanya però està creixent perquè els treballadors tenen ara menys por a declarar una baixa per malaltia que durant els anys de la crisi, segons els experts en salut laboral. Però hi ha altres classes d’absentisme que han estat analitzats a unes jornades organitzades per la CAEB.

Es tracta de les absències injustificades del lloc de treball, el que els experts denominen “absentisme presencial” o “absentisme emocional”, que és estar present a la feina però amb el cap a un altre lloc.

Les dades oficials facilitades per les mútues sanitàries només comptabilitzen com a absentisme les hores perdudes per incapacitat temporal, ja sigui malaltia comuna o professional. Per aquests motius els treballadors balears estan de baixa de mitjana 43,6 hores anuals, la meitat de la mitjana espanyola i tres vegades menys que la del País Basc. Això té a veure amb una economia molt estacional com la balear i dominada per les petites empreses. Segons Adecco, l’absentisme augmenta i es troba en el punt més alt des de l’any 2000.

Però els sindicats CCOO i UGT ho neguen i consideren que les baixes mèdiques no haurien de considerar-se absentisme. De fet, acusen les patronals i les mútues de barrejar intencionadament aquests conceptes.

Uns i altres coincideixen que per reduir l’absentisme és fonamental millorar la salut a la feina, motivar els treballadors, pagar salaris adequats i facilitar la conciliació de la vida laboral amb la personal i familiar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

El sector turístic alerta de confusió entorn de la llei d’excessos

La presidenta dels hotelers de Mallorca, Maria Frontera, demana que es millori la comunicació cap a l'exterior, entre agències de...

El sector hoteler de Mallorca analitza la repercussió del decret llei contra el turisme d’excessos

El BOIB ha publicat la normativa i la delimitació de les zones afectades

Abel Matutes tria Fitur per anunciar la seva retirada de Palladium

Els hotelers mallorquins constaten un creixement del mercat espanyol i una davallada de l'alemany

Mig centenar d’entitats veïnals de Palma s’oposen a la creació d’un aparcament a la plaça Major

Aposten per un espai per a la ciutadania i demanen un procés participatiu per prendre la decisió