economia

Creix l’absentisme laboral a les Balears

Segons Adecco, es troba en el nivell més alt des de 2000, però la taxa continua essent la més baixa d'Espanya

Creix+l%27absentisme+laboral+a+les+Balears

L’absentisme laboral a les Illes Balears és el més baix d’Espanya però està creixent perquè els treballadors tenen ara menys por a declarar una baixa per malaltia que durant els anys de la crisi, segons els experts en salut laboral. Però hi ha altres classes d’absentisme que han estat analitzats a unes jornades organitzades per la CAEB.

Es tracta de les absències injustificades del lloc de treball, el que els experts denominen “absentisme presencial” o “absentisme emocional”, que és estar present a la feina però amb el cap a un altre lloc.

Les dades oficials facilitades per les mútues sanitàries només comptabilitzen com a absentisme les hores perdudes per incapacitat temporal, ja sigui malaltia comuna o professional. Per aquests motius els treballadors balears estan de baixa de mitjana 43,6 hores anuals, la meitat de la mitjana espanyola i tres vegades menys que la del País Basc. Això té a veure amb una economia molt estacional com la balear i dominada per les petites empreses. Segons Adecco, l’absentisme augmenta i es troba en el punt més alt des de l’any 2000.

Però els sindicats CCOO i UGT ho neguen i consideren que les baixes mèdiques no haurien de considerar-se absentisme. De fet, acusen les patronals i les mútues de barrejar intencionadament aquests conceptes.

Uns i altres coincideixen que per reduir l’absentisme és fonamental millorar la salut a la feina, motivar els treballadors, pagar salaris adequats i facilitar la conciliació de la vida laboral amb la personal i familiar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Balears lidera les pernoctacions hoteleres a Espanya el mes de juliol

El nombre de turistes als hotels augmenten però, en canvi, ha disminuït la seva estada mitjana

Vueling cancel·la 112 vols per la vaga d’Iberia a Barcelona

Els vols amb les Balears estan coberts amb uns serveis mínims del 100%

Baixen un 1,5% les pernoctacions als hotels de les Balears

Aquest juliol hi ha hagut més clients, però hi han passat manco nits