economia

Creixen les reformes a locals per reconvertir-los en habitatge

L'encariment del preu de lloguer i de compra i l'estoc de locals comercials buits, els principals motius


El preu de l’habitatge fa que algunes persones optin per comprar un local i reconvertir-lo en ca seva. Una tendència a l’alça, segons assessors immobiliaris, professionals de la construcció i arquitectes. On més passa, és a Palma. Tant dins Ciutat com a barriades, on el petit comerç desapareix i deixa els locals buits.

Al portal de reformes Habitissimo, les peticions per reconvertir locals comercials en habitatges a les Illes, han augmentat fins a un 50% en els dos darrers anys. El motiu principal és, apunten, l’econòmic. Calculen que el preu de compra d’un local pot ser fins a un 50% més barat. A més, el cost mitjà de reformar un local és d’uns 18.000 euros, un 24% manco que el que costa reformar un habitatge, segons el director general d’Habitissimo a Espanya, Carlos Naveda.

Els assessors immobiliaris, per part seva, introdueixen, també, un altre factor: en un moment en què hi ha una manca d’habitatge, sobren locals, com aquest. Però, alerten: no tot val i no qualsevol local a la venda es pot reconvertir en habitatge. S’ha de tenir un projecte de reforma firmat per un arquitecte, a més de comprovar que el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) del municipi on està l’immoble permet aquell canvi d’ús.

A partir d’aquí, se certifica que es compleix amb la normativa i el comprador ja té garanties que aquell immoble obtindrà la cèdula d’habitabilitat. Perquè, per tal que un local pugui canviar d’ús, ha de tenir unes condicions mínimes.

Amb tot això, la comunitat de propietaris, a més, també hi ha de donar el seu vist-i-plau. La majoria de peticions de canvi d’ús es fan sobre locals comercials, però també n’hi ha d’oficines i despatxos i de cotxeries en plantes baixes.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Les Balears entre les destinacions preferides pel turista estranger

Les pernoctacions en hotels es van triplicar al setembre respecte al mateix mes de l'any passat

UGT demana un canvi de model de la gestió dels fems

A Mallorca 32 empreses diferents s'encarreguen de la recollida de residus sòlids urbans

La construcció, motor de la reactivació econòmica a Menorca

Les obres de reforma són, ara per ara, les més sol·licitades, en part per l'estirada de l'encant que brinden els centres històrics

Una de cada deu empreses de les Illes ha comès frau amb els ERTO

A les Balears s'han imposat prop d'un milió d'euros en sancions segons el Ministeri de Treball. Comissions Obreres creu que...