Eliminen la major superfície de coa de moix de les Balears
Imatge d'una de les càmeres en directe de la plataforma Connecta Balear.
175Medi Natural ha executat una crema controlada a l’antiga gravera de Gènova per acabar amb una perillosa planta invasora, el Penissetum sp. S’han eliminat 3 hectàrees del conegut com ‘coa de moix’, la major superfície detectada a les Balears.
Durant part de la jornada el fum era visible a quilòmetres de distància, gairebé de tot Palma.
El Cap de servei de projectes a Espais Naturals, Iván Ramos explica que aquesta planta, procedent de jardineria, s’escampa sobre el terreny “té un potencial invasor molt elevat” de fet, diu “ha substitutït totalment la flora autòctona“.
La gran superfície afectada i el terreny escarpat feien impossible l’eliminació manual de la invasora. Per això, s’ha muntat un operatiu, amb tècnics de medi ambient i de l’Ibanat i s’ha triat un dia amb condicions meteorològiques adequades per a la crema.
La cap d’Exinció de l’operatiu, Carolina Rodríguez assegura que estan en comunicació constant amb les estacions meteorològiqies per assegurar-se que fan feina dins la finestra òptima de condicions de temperatura, vent i humitat. “controlam en tot moment i si superam els paràmetres, hairíem d’aturar la crema”.
A més, diu, s’ha fet avui perquè la direcció del vent evitava que el fum acabàs a Gènova i afectàs els residents.
L’acció es finança amb fons europeus i, més endavant, els tècnics tornaran sobre el terreny per eliminar-ne, ja manualment, els rebrots, amb l’objectiu de renaturalitzar l’indret i recuperar-ne la vegetació autòctona.
Durant els primers anys d'IB3, va conduir el programa 'Sa bona cuina de Paquita Tomàs'