X

Barra lliure d’ansiolítics i antidepressius a internet

El Govern, arran d'una investigació d'IB3 Ràdio, demanarà al Ministeri de Sanitat frenar el descontrol en la comercialització de fàrmacs a la xarxa

12/02/2018

Barra lliure d’ansiolítics i antidepressius a internet

Imatge d'una de les ofertes il·legals d'ansiolítics.

15

Una investigació d’IB3 Ràdio ha permès al Ministeri de Sanitat localitzar diverses ofertes il·legals d’ansiolítics i antidepressius a la plataforma www.milanuncios.com. Els usuaris es comprometien a entregar-ne al comprador diferents marques (Trankimazin, Orfidal, Diacepam, Alprazolam…) a qualsevol indret d’Espanya, amb discreció total.

 

Buit legal

El problema és que actualment no hi ha cap llei que obligui les plataformes de compravenda per internet a comprovar si els productes que els usuaris hi ofereixen són legals. Un buit normatiu que fa d’aquests portals un “calaix de sastre” on es ven pràcticament de tot, inclosos ansiolítics i antidepressius, que només es poden adquirir a farmàcies i amb recepta mèdica.

Per intentar revertir la situació, el Govern demanarà al Ministeri de Sanitat que obligui aquestes plataformes a filtrar els anuncis abans de publicar-los. La cap de control del medicament a les Balears, María Ángeles Rojo, es reunirà el 15 de març a Madrid amb l’Agència Espanyola del Medicament… Allà farà una proposta que espera que canviarà una situació, per ella, del tot incomprensible. “Com una empresa que es dedica a la compravenda fa això? És com si jo estic al Makro, al Corte Inglés o al Carrefour i em pos a vendre medicaments… Impossible, no?, es demana Rojo.

Però la realitat és que, a dia d’avui, i fins que no es canviï la legislació, davant qualsevol irregularitat les autoritats sanitàries només poden actuar (retirant l’anunci), si hi ha, com en aquest cas, una denúncia prèvia. La cap d’inspecció i control de l’Agència Espanyola del Medicament, Belén Escribano, diu que “l’agència es dirigeix a la plataforma sempre que detecta aquests casos. I en el cas de “milanuncios.com”, sempre han col·laborat. Hem tengut ja diversos casos de Transilium i de Lorazepam en aquesta adreça”.

 

Temeritat

A banda de la presumpta il·legalitat, el que més preocupa els professionals de la salut són les conseqüències que l’automedicació d’ansiolítics té per als pacients. El psiquiatre Miguel Lázaro destaca efectes negatius com la dependència o les reaccions adverses. “Quan es tendeix a l’automedicació, el que sol passar és que el pacient pren més dosis del que toca… És molt difícil treure després aquests tipus de fàrmacs i, quan es retiren, pot haver-hi fins i tot crisis convulsives”. El consum d’ansiolítics i antidepressius sempre ha d’estar supervisat per un metge i sempre s’han de comprar amb recepta”, diu Lázaro.

 

11 milions d’euros

Per les vies legals, el consum d’ansiolítics i antidepressius es manté estable a les Balears. Al 2017, i segons dades de la Conselleria de Salut, es varen vendre a les farmacies de les Illes prop de 926.000 capses d’ansiolítics i gairebé 800.000 unitats d’antidepressius. Els dos medicaments suposaren un cost per l’IB-Salut de més d’11 milions d’euros.

12/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT