X

Cuba no amolla la Cadira de Maceo que Palma reclama a instància de Vox

Té demanada a Cort la renovació del préstec que caducà al novembre, després que Pedro Sánchez la dugués a l'Havana fa cinc anys

03/02/2024

Cuba no amolla la Cadira de Maceo que Palma reclama a instància de Vox

Dues persones observen la cadira del general Antonio Maceo, exposada en el Palau dels Capitans generals a l'Havana (Cuba). EFE/Ernesto Mastrascusa

Juanjo Suñer

El tronc de palmera tallat en forma de rústica cadira que acompanyà arreu, segons la llegenda, el líder independentista cubà Antoni Maceo abans que el mallorquí  general Valeriano Weyler l’hi prengués reposa aquests dies exposada i aliena al serial contemporani desfermat entorn seu al palau dels Capitans Generals a l’Havana. La peça, que realment es prou feixuga com per ser traslladada d’un lloc a un altre per seure-hi, és un dels objectes estrella d’una mostra entorn de l’heroi caribeny de la Guerra d’Independència que obrí el 7 de desembre i ha estat visitada per 6.600 persones, segons informació facilitada per EFE.

La inauguració d’“Antonio Maceo, de campañas y otras contiendas” va ser poques setmanes després que s’hagués exhaurit el termini de préstec de l’objecte per part de l’Ajuntament de Palma (inicialment, de dos anys, i després, tres més de pròrroga) que abans que acabàs l’any i per boca del batle Jaime Martínez (PP) ja n’havia reclamat la tornada. No debades, aconseguir la recuperació de la cadira de Maceo consta com objectiu al punt 27 de l’acord de governabilitat signat entre el Partit Popular i Vox a Cort.

 

L’exlíder de la formació d’extrema dreta, Jorge Campos, arribà a denunciar per prevaricació el batle palmesà el 2018, Antoni Noguera (Més per Mallorca), per haver consentit la petició treure-la de l’illa per creuar l’Atlàntic en companyia del president d’Espanya, Pedro Sánchez. El polític del PSOE protagonitzava un viatge històric a Cuba i l’estrella de la notícia era el mitjà per tenir un detall amb els cubans, que tanmateix no deixen de considerar una injustícia que hagi passat tants d’anys com a vell botí bèl·lic a la capital mallorquina.

Així les coses, Cuba cerca fórmules per a poder mantenir més temps a l’illa una cadira “entranyable” i important “des del punt de vista afectiu” per als cubans en paraules de la directora de Béns patrimonials de l’Oficina de l’Historiador de la Ciutat de l’Havana, Grisel Terrón, citada per l’agència estatal de notícies espanyola. Terrón insisteix que el que es va demanar abans d’esgotar l’ampliació de la cessió només és una pròrroga però afegeix que s’alegrarien molt si la cadira fos definitivament donada.

Fins i tot es planteja incloure-la en un intercanvi “temporal o permanent” d’objectes històrics; això és, una cartera de butxaca d’Arsenio Martínez Campos (governador general de la Cuba colonial entre 1869 i 1871) una banderola espanyola d’època i dos olis de Martínez Campos (a triar-ne un), un dels quals s’atribueix al pintor Aurelio Melero.

El 2018 IB3 va estrenar el documental La cadira i el general. Una història entre Cuba i Mallorca, dirigit per Pedro de Echave i coproduït amb Quindrop Audiovisuals.

03/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris