X

La DANA que ve: pluges torrencials, vent, caps de fibló i ones de més de 3 metres fins divendres

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat diversos avisos per aquest dimarts i dimecres

10/09/2019

La DANA que ve: pluges torrencials, vent, caps de fibló i ones de més de 3 metres fins divendres

Una nova DANA se’ns llença a sobre. A partir d’aquest dimarts tindrem una situació d’inestabilitat atmosfèrica acusada.

No és estrany que per aquestes dates el temps s’emboliqui, i de valent. El final d’estiu i l’inici de tardor tradicionalment és bastant inestable a les Illes Balears. Doncs bé, aquesta inestabilitat sembla que ens vol afectar de ple els pròxims dies amb una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts).

Tots els models meteorològics ens indiquen que a totes les illes viurem un episodi de pluges intenses, amb tempestes localment fortes, vent i mala mar. En aquest sentit, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat diversos avisos per aquest dimarts i dimecres.

De moment, són de color groc i taronja. Anem a pams. Dimarts hi ha possibilitat de precipitacions i tempestes, que poden deixar acumulacions superiors als 50 mm en una hora o els 100 mm en 12 hores. No es descarten, ni de bon tros, que vagin acompanyes de calabruix, calamarsa i caps de fibló.

Des de les 8 hores, s’han activat a Menorca i, a partir del migdia, a Mallorca i les Pitiüses. A banda d’això, el vent també serà notícia per ratxes que poden superar els 80 km/h a totes les illes, sobretot a partir de l’horabaixa. També, puntualment, en moment de tempesta es poden produir esclafits o ratxes molt fortes sobtades de vent.

I atenció també a l’estat de la mar. S’ha activat l’avís groc per onades que poden superar els 3 metres d’altura, principalment a Mallorca i les Pitiüses. No s’aconsella la navegació ni molt manco els banys a les nostres costes.

De cara a dimecres, la situació continuarà molt complicada. Es manté l’avís taronja per fortes precipitacions i tempestes molt intenses arreu i, alhora, avís groc mala mar a l’oest de Mallorca i les Pitiüses.

S’haurà de seguir, amb les actualitzacions dels diferents mapes del temps, però tot indica que serà un episodi amb precipitacions abundants i probablement torrencials fins divendres. Aquestes DANA o gotes fredes són de molt mal predir i per tant el sentit comú i el seny són els millors aliats per fer front al temps advers.


Aquí tens els darrers vídeos, les càmeres en directe i moltes finestres d’arreu de les Illes

10/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris