X

Davallen el 38% les denúncies per utilitzar el telèfon mòbil al cotxe en el primer any de la nova Llei de seguretat viària

Les d'excés de velocitat -l'incompliment més freqüent- baixaren fins al 20,5 % amb l'aplicació de majors sancions a la Llei

20/03/2023

Davallen el 38%25 les denúncies per utilitzar el telèfon mòbil al cotxe en el primer any de la nova Llei de seguretat viària

Foto: Europa Press

Redacció

La Direcció General de Trànsit fa un balanç positiu del primer any amb la nova Llei de Seguretat Viària, que es compleix aquesta setmana. Es basa en les xifres de sancions, que davallaren el 2022 gairebé el 38 % en relació al 2021 quant a la utilització del telèfon mòbil a l’hora de conduir, mentre que ho feren el 31,5 % les relacionades amb l’ús del cinturó de seguretat. Les infraccions per circular massa ràpid – l’incompliment de la normativa més freqüent- també baixaren: el 20,5 % quant a les detectades pels radars fixos.

“Les dades diuen que hem arribat als conductors i hem fet que corregeixin les conductes que incideixen en la sinistralitat”, declara la cap provincial de Trànsit a les Illes Balears, Francisca Ramis.

El nou reglament agreuja de tres a sis el càstig de pèrdua de punts del carnet de conduir per l’ús incorrecte del telèfon i de tres a quatre, per no dur del cinturó fermat. Lligat al límit de velocitat, ja no hi ha el marge de 20 quilòmetres per hora per damunt de la limitació de la via a l’hora de fer avançaments.

Reducció mortalitat

La xifra de víctimes mortals a les carreteres ha caigut el 28 % amb les del 2021 com a base: de 35 persones mortes a les vies interurbanes de l’arxipèlag, s’ha passat a 25. “L’increment de les sancions, sovint, redueix la mortalitat”, diu Ramis en al·lusió al fet que l’enduriment de les multes és el que “més bé entén” una part de la població. El punt de vista el comparteix Víctor Tascón, president de Please, la Plataforma per a l’Enteniment, l’Amabilitat i la Seguretat a la Carretera: “A la gent, al final, quan li toques la butxaca, comença a complir”. Amb tot, són partidaris de sancions encara més estrictes encara que entenen que s’han d’establir “de manera gradual” i que la gent “ho ha d’anar entenent”.

Via de Cintura

Els accidents a la Via de Cintura de Palma s’han reduït el 88 % des que va entrar en vigor la reducció del límit de velocitat de 120 a 80 quilòmetres per hora, ara fa 2 anys. Així ho indiquen les dades de la Direcció General de Trànsit: el 2020, abans d’aplicar-se el canvi, hi va haver 66 sinistres amb ferits de diversa consideració, mentre que l’any passat varen ser només vuit (104 el 2019).

Cal tenir en compte, però, que l’any de la pandèmia, abans d’entrar en vigor la reducció de la velocitat màxima, hi va haver manco desplaçaments de l’habitual. Si ho comparam amb el 2019, la diferència encara és major i la davallada dels accidents és del 92 %. Francisca Ramis, destaca que la reducció dels accidents implica igualment que són manco les retencions circulatòries que aquests generen.

20/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris