X

De “jutges robot” a les errades jurídiques de ChatGPT

60 professors de dret analitzen l'impacte de la IA en la docència

26/10/2023

De “jutges robot” a les errades jurídiques de ChatGPT

11

La intel·ligència artificial ja resol algunes qüestions jurídiques en altres països, en lloc de fer-ho un jutge. Per exemple, a Estònia ja tenen el que alguns anomenen “jutges robot“: algunes reclamacions i judicis menors els resol una intel·ligència artificial.

És evident que sistemes com ChatGPT han arribat per quedar-hi, també en el món del dret. Ja s’està fent servir per simplificar la redacció de contractes, entre altres coses. “Però, realment, té bastants errades en l’àmbit del dret”, explica la professora de la UIB Aina Salom: “S’inventa coses, experiències, no cerca bé jurisprudència…”.

60 professors universitaris de dret de tot Espanya en parlen avui a Palma en una jornada d’innovació docent organitzada per l’Associació Espanyola de Professors de Dret Administratiu. No volen prohibir l’ús de la intel·ligència artificial a les aules, sinó acompanyar els alumnes en el seu ús.

Segons el catedràtic Eduardo Gamero, el paper de la universitat és formar l’esperit crític dels estudiants davant aquestes eines que els poden ajudar: “Que no es conformin amb el que els digui aquell ‘trasto’, que analitzin fins a quin punt aquelles respostes són correctes, contrastar-les, i nosaltres verificar que fan aquest procés correctament”. Salom hi afegeix que no s’ha de perdre la tasca de pensar i reflexionar dels alumnes: “Que no facin servir ChatGPT per ja no pensar més”.

D’ençà de l’aparició de ChatGPT, el desembre passat, la UIB té un comitè especialitzat en intel·ligència artificial per detectar-ne l’ús i l’abús.

26/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT