X

Debat de més de cinc hores al Senat, per culminar l’aprovació del 155

El ple comença a les 10.00 i comptarà amb la presència del president del govern espanyol, Mariano Rajoy

27/10/2017

Debat de més de cinc hores al Senat, per culminar l’aprovació del 155

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya S. de Santamaría; el ministre de Justícia, Rafael Catalá; i el ministre de l'Interior, Juan Igancio Zoido, al ple del Senat de dijous. / EFE

Un debat de més de cinc hores en el ple del Senat culminarà aquest divendres la tramitació parlamentària de les mesures adoptades pel govern espanyol a l’empara de l’article 155 de la Constitució, amb la possibilitat fins a darrera hora d’incorporar alguna esmena transaccionada entre el PSOE i el PP.

Per facilitar aquesta possibilitat d’acord, la Junta de Portaveus i la Mesa de la Cambra han acordat, a proposta de tots dos grups, ampliar el termini inicial de presentació de vots particulars -equivalents a esmenes parcials- des de les 9,30 hores fins al mateix moment en què es produeixi la votació final.

El ple comença a les 10.00 i comptarà amb la presència del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, encarregat de presentar a l’hemicicle les mesures contra la Generalitat, que dijous van superar el debat en comissió, amb la incorporació d’una esmena socialista acceptada pel PP.

Després de la reunió de la Mesa celebrada dijous vespre per ordenar el debat d’aquest divendres, el vicepresident del Senat, Pedro Sanz, ha calculat que el ple es perllongarà més enllà de cinc hores. Començarà amb la presentació a càrrec d’un senador del PP de la proposta aprovada dijous en comissió, a la qual seguirà la intervenció de Rajoy, sense límit de temps, qui a més podrà prendre la paraula a qualsevol altre moment del debat.

Després d’escoltar al president, els portaveus dels grups que donin suport a les propostes es repartiran un torn a favor de 40 minuts, seguit d’un altre torn en contra, pel mateix temps, a càrrec dels grups contraris a les mesures del 155.

A continuació els correspondrà intervenir als grups que presentin vots particulars, durant uns cinc minuts, i s’obrirà un altre torn pels qui vulguin fixar posició en contra d’aquestes esmenes.

Serà després el moment perquè exposi la seva posició el grup territorial català d’Units Podem, durant cinc minuts, i els representants dels set grups parlamentaris del Senat, per vint minuts cadascun d’ells, excepte el grup mixt, que tindrà 28 minuts en el seu conjunt.

La votació dels vots particulars i el final del text definitiu conclouran la tramitació de les mesures del 155, que autoritzarà al Senat a aplicar-les per la majoria absoluta exigida per la Constitució.

27/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris