X

Declaració de l’exjutge Penalva: “Vam ser els únics que tractarem de desmantellar la trama corrupta de Cursach”

L'antic investigador del cas Cursach continuarà avui responent davant el tribunal a les preguntes de la resta d'acusacions i defenses del judici

22/06/2023

Declaració de l’exjutge Penalva: “Vam ser els únics que tractarem de desmantellar la trama corrupta de Cursach”

Redacció

L’exjutge Manuel Penalva ha defensat aquest dijous al Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) que no es poden perseguir filtracions quan hi ha més d’una vintena de possibles autors, encara que ha assenyalat personalment tres advocats com a autors de les filtracions del cas ORA – Salvador Perera [present a la sala], Jose Ramón Orta i Andrés Buades de Armenteras. “Ja està bé de tanta hipocresia”, ha apuntat. El TSJIB ha reprès avui dijous el judici contra els investigadors del cas Cursach que declaren com acusats i per als qui Fiscalia sol·licita 118 i 121 anys de presó, respectivament. A respostes del Ministeri Públic exercit pel fiscal Tomás Herranz, Penalva també ha assegurat que ell, l’exfiscal Miguel Ángel Subirán i els agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional “van ser els únics que van tractar de desmantellar la trama corrupta de Cursach”.

A l’inici del judici les defenses havien proposat que fossin els policies els primers a declarar, en lloc de Penalva i Subirán com estava previst, argumentant que gran part dels interrogatoris versarien sobre els procediments relacionats amb l’adjudicació de l’ORA. Segons les defenses, la canvi d’ordre, començant pels policies hauria “aclarit” els fets. A l’inici, el fiscal Herranz i diverses acusacions han formulat protesta per l’anul·lació dels missatges de Whatsapp derivats de la intervenció dels telèfons de periodistes. Finalment, després d’uns minuts de deliberació, el Tribunal ha determinat que se seguiria l’ordre proposat per Fiscalia, començant amb el jutge Manuel Penalva, que ha advertit a l’inici de la seva declaració que no respondria a preguntes relacionades amb missatges de Whatsapp del xat ‘Sancus’ o d’altres converses. Segons l’exjutge, se li havien atribuït fins a nou ocasionis missatges “que no eren seus”.

En la primera part de l’interrogatori, l’exjutge ha assenyalat que ell com a magsitrat d’instrucció va dirigir la investigació amb la “participació activa” de Juan Carrau. Penalva ha defensat l’existència d’un grup de Whatsapp amb el fiscal i els agents per a estar en contínua comunicació durant una recerca “brutal i intensíssima” que es desenvolupava “matí, vespre i nit”. L’exjutge ha apuntat que un dels agents de blanqueig va crear el grup “amb el consentiment de tots per a una millor comunicació”.

Segons ha afegit, era “inviable” estar sempre parlant per telèfon “perquè Cursach els investigava”. Penalva ha assegurat que els competidors de Cursach no van ser atesos per cap de les institucions. “No he vist tanta gent arruïnada plorant d’impotència al meu despatx”, ha assenyalat. Sobre les filtracions, Penalva ha assegurat que en cap cas va veure “coses que no fossin habituals en totes les causes mediàtiques”. Segons l’exjutge, no es pot exigir el deure d’investigar en el moment que hi ha molts possibles autors. “Hauríem d’haver investigat a 25 o 30 persones”, ha apuntat. En aquest punt, Penalva ha revelat que algunes filtracions del cas ORA (ho va “saber després) van ser obra de tres advocats, alguns presents a la sala. “Ja està bé de tanta hipocresia”.

Notícies relacionades >

22/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris