cultura

Declarada Bé d’Interès Cultural la col·lecció d’obres ‘El món d’Ubú’, de Joan Miró

Realitzades entre 1953 i 1978, les obres de diferents tècniques s'inspiren en el personatge d'Alfred Jarry, que Miró va utilitzar com a caricatura de Franco

Imatge de l'obra 'Mori el Merma' per a la qual Miró va realitzar ninots i escenografia


‘El món d’Ubú’, la col·lecció d’obres de Joan Miró pertanyents a la Col·lecció Serra i inspirades en el personatge d’Ubú del dramaturg Alfred Jarry, ha estat declarada Bé d’Interès Cultural. El vistiplau del govern central, publicat aquest dijous al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), és la darrera passa de la protecció sol·licitada pel Consell de Mallorca. El govern central considera, per a la seva protecció, que les obres són “un dels conjunts més importants de l’obra de Miró” sobre Ubú, ja que “més enllà de l’indubtable valor artístico” permet “reconèixer les motivacions ideològiques i polítiques de l’artista contra la dictadura”, així com el seu “interès amb el món de l’escena”.

Les obres, que es poden veure al museu Es Baluard (Palma), pertanyen a la col·lecció impulsada per l’editor Pere A. Serra i es componen entre d’altres, dels dibuixos originals Dessin pour Ubu i Personage, oiseau, chien, de les col·leccions Ubu Roi (formada per 13 litografies), Ubu aux Baleares (25 litografies i 7 làmines amb impressió de text) i L’enfance d’Ubu (24 litografies i 15 làmines).

Així mateix, hi ha els ninots Le Chien d’Ubu i L’Abanderat, dues joies que Miró va realitzar per a la representació de Mori el Merma, l’obra de teatre de la companyia La Claca que es preestrenà al Teatre Principal de Palma el 7 de març de 1978 i, mesos després, el 7 de juny del mateix any, s’estrenà al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Per a l’obra, Miró va fer part de l’escenografia, el teló de boca, màscares i ninots com els dos que s’exposen a Es Baluard.

La declaració com a BIC implica entre d’altres coses que les obres no poden separar-se i que s’hauran de mantenir les condicions de conservació, que l’informe qualifica de bo.

Ubú i Miró

Joan Miró (Barcelona, 1893 – Palma, 1983) mantení una important relació sentimental amb Mallorca, on morí i d’on era la seva esposa, Pilar Juncosa. L’artista va realitzar les obres declarades BIC entre el 1953 i el 1978, totes elles inspirades en el personatge d’Ubú, una creació de principis del 1890 del dramaturg francès Alfred Jarry (Laval, França 1873-París, 1907) que Miró va veure i va utilitzar sempre com una caricatura de Franco. Els protagonistes d’Ubu Roi (1896) eren Père Ubu -un tirà sanguinari, grotesc, vulgar i cínic- i la seva companya Mère Ubu, juntament amb una cort de personatges ridículs.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’àmfora antiga descoberta a ses Salines ja està en mans del MAEF

Genera molta de curiositat entre els historiadors perquè no és gens habitual trobar enterrada una àmfora sencera de 2.000 anys

Maika Makovski no deceb en el retorn als escenaris

La cantautora palmesana enceta el Festival Sons de Nit al calustre de San Domingo a Pollença

El Teatre del Mar reprèn l’activitat

El Teatre del Mar aposta més que mai per les produccions illenques

Guiem Soldevila i Binisafúller inauguren les activitats del cicle de Cultura de Vorera de Sant Lluís

Amb la consigna "la cultura no es pot aturar, simplement s'ha d'adaptar" s'ofereixen nou espectacles