X

Declaren el prior de Lluc i el diaca per la denúncia d’assetjament laboral d’una treballadora

La denunciant manifesta que feien moltes més hores que les pactades quan estaven en ERTO. L'exempleada pateix un trastorn ansiós depressiu

13/11/2023

Declaren el prior de Lluc i el diaca per la denúncia d’assetjament laboral d’una treballadora

Imatge del prior de Lluc, Marià Gstalver, a la seva arribada als jutjas d'Inca per declarar.

30

Avui matí han declarat al jutjat d’instrucció número 1 d’Inca, el prior de Lluc, Marià Gastalver i el diaca permanent i coordinador, Antoni Moreno. Tots dos han estat denunciat per una extreballadora del monestir que exposa un presumpte assetjament laboral. Segons el misser de la denunciant, els obligaven a fer hores extres durant la pandèmia, encara que l’empresa els havia posat en situació d’expedient de regulació temporal d’ocupació, els coneguts com a ERTOs.

L’escrit d’acusació exposa en una nota de premsa que a partir del juny de 2020, l’ERTO parcial ja no tenia sentit: “A partir del mes de juny de 2020, la càrrega de treball va començar a incrementar-se de manera exponencial, i es van començar a omplir-se les instal·lacions d’hostes. El ple absolut del santuari es va aconseguir, a conseqüència d’una campanya publicitària agressiva llançada, amb descomptes importants, i dirigida a personal sanitari, policies i professors de col·legis d’escoles catòliques, infermers, i les seves famílies. El santuari estava totalment ocupat, molt per sobre del permès, sobretot caps de setmana. Ja no tenia sentit la situació d’ERTO al 50%, perquè la plantilla de netejadores havia de fer front a les 120 habitacions, entre les quals existeixen apartaments, cuines, pis exterior, a més dels espais de la comunitat, del convent de franciscanes, roba de blauets, etc… Davant l’allau no planificada d’hostes, l’empresa va exigir la realització d’hores al marge de l’ERTO. L’empresa els obligava a apuntar-les en un foli a part, sense que aquestes hores anessin ni cotitzades ni tan sols pagades per l’empresa”.

En el comunicat també s’explica que la presumpta víctima va arribar al límit la vigília del Pont del Pilar, quan va treballar sense descansar cap dia durant vint dies seguits, sense interrupció (és a dir, dues setmanes completes, més els 5 dies de la setmana següent), mentre patia constants comportaments humiliants, situació que va esdevenir insostenible per part de la denunciant.

A conseqüència de l’assetjament i del tracte vexatori i denigrant patit, el novembre del 2021, va iniciar un procés de baixa mèdica amb el diagnòstic d’ansietat generalitzada per assetjament laboral. La dona, a conseqüència dels fets descrits en la denúncia, sofreix un trastorn adaptatiu mixt, ansiós depressiu reactiu compatible amb un assetjament laboral, per al qual se li ha prescrit, d’una banda, tractament farmacològic consistent en paroxetina, lorazepán i, per un altra banda, assistència a teràpies.

Com a represàlia a la denúncia interposada davant la Inspecció de Treball, amb data de 23 de novembre de 2021, i a la seva posterior ampliació el dia 11 de febrer de 2022, aquesta treballadora va ser acomiadada amb data de 21 de novembre de 2022 després de 15 anys de fer feina al santuari, segons detalla la nota de premsa. La treballadora també tramita per la via social la nul·litat de l’acomiadament. El judici d’aquesta part és el dia 27 de novembre.

13/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Carmen 14/11/2023

    Quina vergonya
    Acomiadar a una pobra dona per els abusos de estos poca vergonya

EL MÉS LLEGIT