X

Declaren fill il·lustre d’Inca l’empresari Marc Ferragut Fluxà

L'artífex de l'Auditòrium de Palma contribuí a la modernització de la capital del Raiguer, d'on fou regidor

28/07/2020

Declaren fill il·lustre d’Inca l’empresari Marc Ferragut Fluxà

Inca ha declarat aquest dilluns fill il·lustre l’empresari i polític mallorquí Marc Ferragut Fluxà (Inca, 1901-1981). Fill d’industrials sabaters, Ferragut va impulsar la construcció de l’Auditòrium de Palma el 1969. El ple inquer n’ha aprovat el reconeixement per unanimitat.

Inauguració de l’Auditorium

El 3 de setembre de 1969, Herbert von Karajan al capdavant de la filharmònica de Berlín inaugurava l’Auditorium de Palma. Havien estat dos anys i mig d’obres. Darrere del projecte hi havia un capritx personal de l’empresari i polític Marc Ferragut Fluxà, que volia que a Palma hi hagués el primer auditori que es construís a Espanya. Res a veure amb els teatres antics: una sala amb característiques modernes que permetés escoltar la música i veure l’escenari perfectament i des de qualsevol localitat. Ferragut tenia llavors 68 anys. El fill d’industrials sabaters d’Inca, que havia estat regidor de Cultura durant la Segona República, era un melòman indiscutible. I fou això el que el va dur a imitar en l’Auditorium, per exemple, l’acústica del Royal Albert Hall de Londres.

Avui, l’Auditorium ha acollit més de 14.000 representacions per a més de 14 milions d’espectadors. BB King, Vittorio Gasmann, Rostropóvitx , Pogorelich, Montserrat Caballé, Alfredo Kraus, Van Morrison o Dario Fo han trepitjat el seu escenari, de 800 m2. Amb la mort de Ferragut, el 1981, la gestió de l’auditori va passar al seu fill, Rafel Ferragut, que assistí al ple d’anit, i que destacà els moments “agitats” que va haver de viure el seu pare, com la Guerra Civil i les dues guerres mundials. Moments però que superà gràcies al seu caràcter “valent i positiu”.

El reconeixement de l’Ajuntament d’Inca, el major honor i distinció de la ciutat, pretén reconèixer el compromís de l’empresari amb la modernització de la ciutat. El seu biògraf, Miquel Payeras, ha destacat les aportacions de Ferragut a Inca, pel que fa a “aspectes sanitaris, clavegueres, anàlisi de l’aigua” i “la creació d’escoles”, quan fou regidor de Cultura.

28/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT