X

El degoteig de dimissions fa trontollar l’acord pel Brexit

May adverteix que l'alternativa a l'acord amb Brussel·les és el "no Brexit"

15/11/2018

El degoteig de dimissions fa trontollar l’acord pel Brexit

Theresa May defensa al Parlament britànic el preacord pel Brèxit, acorralada per les dificultats que se li presenten dins les seves pròpies files i les crítiques de l’oposició. El laborista Jeremy Corbin insisteix dient que rebutja aquest acord perquè està, segons el seu parer, a mig fer i mal pensat. May, que descarta dimitir, assegura que és el millor pacte possible i que s’ha fet en interès del Regne Unit però també avança que està preparada per a un Brèxit sense acord. “En realitat estam preparats també per un NO acord i ens continuarem preparant per no arribar a un acord, perque reconec que obviament tenim per davant una altra etapa de negociació amb el Consell Europeu, i després l’acord ha de tornar al Parlament. Així que continuam amb els preparatius”, ha dit Theresa May a la Cambra dels Comuns.

La primera ministra s’enfronta a un degoteig de dimissions dins el seu gabinet, que s’han produït aquest dematí per mor del principi d’acord entre Londres i Brussel·les. Ja són cinc els membres del Govern de May que han renunciat, entre els quals el ministre pel Brèxit. Això posa en perill el seu executiu. I la cotització de la lliura esterlina ha patit fortes caigudes per la cadena de dimissions.

Si no passa res d’extraordinari, hi haurà una cimera europea dia 25 de novembre per analitzar i debatre el principi d’acord pel Brexit. L’esborrany estableix una frontera blana amb Irlanda del Nord i un període de transició per consumar la sortida fins al dia 31 de desembre de 2020. Preveu només una possible pròrroga.

“El que hem acordat és just i equilibrat, té en compte les posicions britàniques, organitza la sortida de manera ordenada, assegura que no hi haurà una frontera dura amb Irlanda del Nord i prepara el terreny per a una nova ambiciosa associació”. Així explicava el negociador pel Brexit el principi d’acord entre Londres i Brussel·les. Michel Barnier ha entregat l’esborrany de 585 pàgines al president del Consell Europeu. Donald Tusk ha dit que és una situació en què tots hi perden i que les negociacions tracten de controlar els danys. “Des del començament no hem tengut cap dubte que el Brexit és una situació en què tots perdem i les negociacions només han tractat de controlar els danys”, ha dit Tusk.

Els líders de la Unió analitzaran l’acord en una cimera extraordinària dia 25 de novembre.

L’esborrany de l’acord no és el d’un Brexit dur. El document resol el conflicte sobre la frontera irlandesa, blinda els drets dels residents europeus i estableix una factura per a Londres d’uns 45 mil milions. El Regne Unit romandrà temporalment (dos anys) en la Unió Aduanera per evitar una frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.

El període de transició per consumar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea finalitza el 31 de desembre de 2020 i, només es pot prorrogar un pic.

Pel que fa a Espanya, el document assenyala que el protocol de transició sobre Gibraltar conclourà, sense pròrroga possible al desembre de 2020 i insta Londres i Madrid a crear Comitès de Coordinació sobre treball i impostos, entre altres qüestions. El principi d’acord no preveu cap canvi pel que fa als espanyols que són al Regne Unit ni als britànics residents a Espanya.

15/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris