cultura

Dels daguerrotips a la fotografia artística, amb Toni Catany

Una nova exposició a Llucmajor proposa un recorregut per la història de la fotografia


La nova exposició de Toni Catany al Claustre de Bònaventura de Llucmajor és ben peculiar. D’entre les 150 peces que l’integren, no n’hi trobam cap de firmada pel fotògraf mallorquí. I és que la mostra recull fotografies, llibres i objectes de la col·lecció personal de Toni Catany. Des de daguerrotips a fotografies de Man Ray. Uns fons que han permès plantejar aquesta exposició com un recorregut per la història de la fotografia.

Aquest recorregut arrenca amb daguerreotips que col·leccionava Toni Catany, i que daten dels voltants del 1850. D’aquestes peces úniques, que no es podien reproduir, passem als ambrotips i als retrats que es dispensaven com a cartes de visita. Hi trobem, fins i tot, un de George Sand firmat per Nadar, un dels fotògrafs més influents del segle XIX.

La fotografia documental es va obrir camí, i a l’exposició està representada a través d’aquestes instantànies d’Egipte, ben properes a les que feia Toni Catany als seus viatges.

Al Claustre de Bonaventura de Llucmajor no hi falta tampoc la fotografia artística, copsada des dels seus inicis, a finals del segle 19, fins a les avantguardes artístiques, amb fotografies icòniques de Man Ray.

La Fundació Toni Catany conserven més de 2.000 peces que el fotògraf col·leccionà d’altres autors, a més dels 90.000 negatius del llucmajorer. Aquests negatius ja s’estan documentant i per l’estiu es preveu tenir tot el fons digitalitzat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

La percussió omple de ritme el centre d’Inca

Aquesta activitat posa en valor la importància de la música i els beneficis que pot generar la musicoteràpia en les persones

Inca presenta les obres guanyadores al premis literaris Pare Colom

El poemari "Domini Fosc" de Josep Maria Fulquet ha guanyat el premi Pare Colom de Poesia 2021

El foc, la pólvora i els dimonis tornen a Mallorca

Mallorca ha estat la seu del cinquè Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània

Un homenatge literari a Fiódor Dostoievski, el mag de la psicologia russa

Les llibreries Embat i Quars han programat xerrades, recitals i projeccions de pel·lícules per commemorar el bicentenari del naixement de l'escriptor