cultura

Dels daguerrotips a la fotografia artística, amb Toni Catany

Una nova exposició a Llucmajor proposa un recorregut per la història de la fotografia

Dels+daguerrotips+a+la+fotografia+art%C3%ADstica%2C+amb+Toni+Catany

La nova exposició de Toni Catany al Claustre de Bònaventura de Llucmajor és ben peculiar. D’entre les 150 peces que l’integren, no n’hi trobam cap de firmada pel fotògraf mallorquí. I és que la mostra recull fotografies, llibres i objectes de la col·lecció personal de Toni Catany. Des de daguerrotips a fotografies de Man Ray. Uns fons que han permès plantejar aquesta exposició com un recorregut per la història de la fotografia.

Aquest recorregut arrenca amb daguerreotips que col·leccionava Toni Catany, i que daten dels voltants del 1850. D’aquestes peces úniques, que no es podien reproduir, passem als ambrotips i als retrats que es dispensaven com a cartes de visita. Hi trobem, fins i tot, un de George Sand firmat per Nadar, un dels fotògrafs més influents del segle XIX.

La fotografia documental es va obrir camí, i a l’exposició està representada a través d’aquestes instantànies d’Egipte, ben properes a les que feia Toni Catany als seus viatges.

Al Claustre de Bonaventura de Llucmajor no hi falta tampoc la fotografia artística, copsada des dels seus inicis, a finals del segle 19, fins a les avantguardes artístiques, amb fotografies icòniques de Man Ray.

La Fundació Toni Catany conserven més de 2.000 peces que el fotògraf col·leccionà d’altres autors, a més dels 90.000 negatius del llucmajorer. Aquests negatius ja s’estan documentant i per l’estiu es preveu tenir tot el fons digitalitzat.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Xanguito triomfa als Premis Enderrock de la Música Balear

Miquela Lladó i Llorenç Santamaria reberen el premi d'Honor i el de la Trajectòria, respectivament

La història del boxejador afroamericà Jack Johnson, al Principal

L'actor Armando Buika, germà de Concha Buika, encarna al protagonista de "El combat del segle"

El pati de la Misericòrdia de Palma acull la XXI Setmana del llibre en català

Sebastià Alzamora ha estat l'encarregat de fer el pregó d'inauguració

Els premis Enderrock lloen la trajectòria de Miquela Lladó i Llorenç Santamaria

Salvatge Cor i Marala han estat alguns dels guardonats