X

Dels daguerreotips a la fotografia artística, amb Toni Catany

Una nova exposició a Llucmajor proposa un recorregut per la història de la fotografia

02/05/2019

Dels daguerreotips a la fotografia artística, amb Toni Catany

Redacció

La nova exposició de Toni Catany al Claustre de Bònaventura de Llucmajor és ben peculiar. D’entre les 150 peces que l’integren, no n’hi trobam cap de firmada pel fotògraf mallorquí. I és que la mostra recull fotografies, llibres i objectes de la col·lecció personal de Toni Catany. Des de daguerreotips a fotografies de Man Ray. Uns fons que han permès plantejar aquesta exposició com un recorregut per la història de la fotografia.

Aquest recorregut arrenca amb daguerreotips que col·leccionava Toni Catany, i que daten dels voltants del 1850. D’aquestes peces úniques, que no es podien reproduir, passem als ambrotips i als retrats que es dispensaven com a cartes de visita. Hi trobem, fins i tot, un de George Sand firmat per Nadar, un dels fotògrafs més influents del segle XIX.

La fotografia documental es va obrir camí, i a l’exposició està representada a través d’aquestes instantànies d’Egipte, ben properes a les que feia Toni Catany als seus viatges.

Al Claustre de Bonaventura de Llucmajor no hi falta tampoc la fotografia artística, copsada des dels seus inicis, a finals del segle 19, fins a les avantguardes artístiques, amb fotografies icòniques de Man Ray.

La Fundació Toni Catany conserven més de 2.000 peces que el fotògraf col·leccionà d’altres autors, a més dels 90.000 negatius del llucmajorer. Aquests negatius ja s’estan documentant i per l’estiu es preveu tenir tot el fons digitalitzat.

02/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris