X

Denuncien l’incompliment de l’objectiu de recollida d’envasos de plàstic

L'aliança d'entitats Residu Zero reclama implantar el sistema de dipòsit i retorn

22/06/2024

Denuncien l’incompliment de l’objectiu de recollida d’envasos de plàstic

El sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) permet els consumidors recuperar el que han dipositat a compte dels envasos

68

L’Aliança Residu Zero denuncia que a Espanya s’està molt lluny del percentatge de més del 70% de recollida separada d’envasos de plàstic de manco de tres litres fixada per normativa espanyola i europea. No debades, un estudi encarregat a una auditora anglosaxona d’aquest grup d’entitats compromeses amb el medi ambient situa en només una de cada tres botelles de plàstic distribuïdes en el mercat de consum les que acaben dins un contenidor groc. Per aquest motiu, es demana al Govern central la implantació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) – màquines on els consumidors podrem retornar-los i així recuperar el que n’hem pagat a compte- com es preveu en cas de no assolir la fita assenyalada.

“A les Balears – explica Rosa Garcia, biòloga i directora de Rezero (fundació integrant de l’aliança)-, el govern anterior ja va publicar dos estudis específics que mostraren que a les Illes no s’arriba al 25% de recuperació de qualsevol tipus d’envàs de plàstic; ara que ens hem fixat específicament en les botelles (articles amb major potencial de reciclatge) el 36% – estatal- registrat demostra que s’està incomplint de manera flagrant la legislació”

Eficiència del sistema

Les organitzacions que combaten la roda de generació de residus plàstics critiquen que l’actual sistema de foment del reciclatge és ineficient. “El sistema del contenidor groc és ineficient perquè no dona resposta a la necessitat de recuperar els residus per tornar-los a convertir en recursos; continuar posant el focus només en el reciclatge suposa perpetuar el model d’usar i llençar que ens du al col·lapse mediambiental que vivim”, afegeix la també doctora en sostenibilitat .

El febrer un informe del nord-americà Centre per la Integritat Climàtica assenyalà que de tot el que deixam al contenidor groc només és viable comercialment el reciclatge de les botelles de plàstic. Un altre, de l’Escola Politècnica Federal de Zuric incidí en el fet que el reciclatge està limitat per mor dels tòxics que conté el plàstic, un efecte sobre la salut que destaca també la directora de Rezero.

“Si els aliments envasats en plàstic pateixen un increment de la temperatura, ja sigui perquè els hem introduït en el microones o, simplement, perquè s’han escalfat al sol com una botella d’aigua oblidada en el cotxe, es produeix la migració dels additius químics que incorpora el plàstic cap a l’aliment… I en ingerir-los, els metabolitzem com a falses hormones, disruptors endocrins, que poden possibilitar malalties”, diu la portaveu de Rezero en relació a l’efecte nociu sobre la salut del plàstic especialment, en la dels infants i les dones quant a la causa o el factor afavoridor de l’aparició de diabetis, obesitat, trastorns neuronals i cancerígens relacionat amb hormones.

D’acord amb les dades de Tirme, empresa encarregada de la gestió de residus a Mallorca, l’any passat es varen recollir 27 mil tones d’envasos de plàstic a l’illa fruit del dipòsit als contenidors grocs.

Aquest material és objecte d’un procés de separació per tipus a Son Reus i després enviat a plantes de reciclatge de la Península. D’acord amb Ecoembes, entitat privada encarregada d’aquesta tasca i formada per les mateixes productores i comercialitzadores del material, el mateix any es reciclaren a tota Espanya més de 700 mil tones d’envasos de plàstic.

22/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT