societat

Des d’avui, la jubilació, als 66 anys

Així ho estableix la reforma de les pensions de 2013


Els espanyols que vulguin jubilar-se a partir d’avui amb el 100% de la pensió hauran de tenir almanco 66 anys complerts, en virtut de la reforma de pensions de 2013, en la qual s’eleva progressivament l’edat de jubilació des dels 65 als 67 anys, en un horitzó total de 15 anys.

66 anys serà l’edat que s’exigeixi per als qui acreditin menys de 37 anys i tres mesos de cotització (enguany s’exigeixen 65 anys i deu mesos complerts per poder jubilar-se amb menys de 37 anys cotitzats). Si se superen els 37 anys i els tres mesos cotitzats, els treballadors que vulguin jubilar-se des de demà, 1 de gener, amb el 100% de la pensió hauran de tenir 65 anys complerts.

El que canvia amb la reforma de 2013 és el requisit de cotització mínima per poder accedir a la pensió contributiva de jubilació, que es manté en el mínim de 15 anys, dos dels quals han d’estar compresos en els 15 anys anteriors a la jubilació.

A més, des d’aquest 1 de gener el període de càlcul de les pensions puja un any respecte a 2020, des dels 23 anys actuals fins als 24 anys. Això suposa que la pensió es calcularà a partir d’avui en funció de les cotitzacions dels últims 24 anys.

En el cas que els treballadors vulguin accedir a la jubilació parcial sense que l’empresa faci un contracte de relleu, l’edat mínima d’accés serà l’edat ordinària de jubilació que en cada cas resulti d’aplicació. Si l’empresa fa un contracte de relleu per cobrir el temps de treball que deixa de treballar la persona que es jubila parcialment, l’edat mínima d’accés per a la jubilació parcial serà des d’avui de 62 anys si es tenen cotitzats un mínim de 35 anys i tres mesos, o de 63 anys en el cas que es tinguin 33 anys cotitzats.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Vols directes des de Menorca a Londres i a París aquest hivern finançats amb comàrqueting

Manca encara per definir quines aerolínies oferiran les rutes i amb quina freqüència

Científics i pescadors de Menorca investiguen com fer de la pesca de la llagosta un art més sostenible

Plantegen canvis en el material de les xarxes o en el temps de calada