societat

Incidència i cribratge, dos termes que han vengut amb la pandèmia per quedar-s’hi?

Polítics i mitjans són els principals propagadors d'un terme matemàtic mal d'entendre i d'un altre mal de pronunciar


Dos termes que s’han fet populars arran de la crisi sanitària són incidència i cribratge. No se n’havia sentit a parlar tant mai com ara. El primer és el resultat d’una operació matemàtica. “És el número de persones contagiades durant un període de 14 dies, dividit entre un nombre d’habitants determinat, i multiplicat per 100.000”, explica Daniel Ruiz, president de la Societat Balear de Matemàtiques, qui pensa que la Covid-19 ha fet evident que la societat necessita saber llegir gràfics per accedir a aquesta informació.

Cribratge, d’altra part, és un terme que ha arribat al català passant pel sedàs del castellà. És per això que els lingüistes recomenen altres mots més propers al parlar de les Illes Balears i més bons de dir. “Com que no existeixen equivalents en altres llengües europees es recomana utilitzar filtratge o triatge”, comenta Josep Ramon Santiago, del Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació.

Polítics i mitjans de comunicació han estat els principals difusors d’aquests conceptes, però han vengut per quedar-s’hi aquests nous termes? “Segurament, així com minvi la crisi sanitària minvarà la freqüència de l’ús d’aquests termes”, diu Santiago.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El govern central denega la declaració de zona catastròfica pel cap de fibló de l’agost passat

La Conselleria de Medi Ambient ha netejat i assegurat els marges de la carretera i ha fet biomassa dels pins...

Capdepera demana ajuts per valor d’1’5 milions d’euros a l’Estat pels efectes del temporal Glòria

Totes les administracions afectades pel temporal poden demanar ajuts que cobriran el 50 per cent de les obres realitzades

Eugènia Carandell, sobre la vacunació dels directius dels hospitals: “Naturalment que s’han de vacunar”

La directora assistencial de l'IB-Salut diu que aquests professionals s'ocupen de la gestió directa de la pandèmia i no poden...

10 mesos sense aferrades

Provoquen plaer, aporten seguretat i regulen la pressió arterial. Les tenim mig oblidades per mor de la COVID