X

Desactiven uns explosius de l’època de la Guerra Civil que estaven abandonats a unes cotxeres de Campanet

Els artefactes van ser trobats a les instal·lacions del punt verd d'Esporles

28/11/2023

Desactiven uns explosius de l’època de la Guerra Civil que estaven abandonats a unes cotxeres de Campanet

La Guàrdia Civil ha hagut de desactivar uns artefactes explosius que s’havien trobat al punt verd d’Esporles. En concret, 4 granades de mà, 2 projectils i 1 magrana de morter de l’època de la Guerra Civil, que havien estat abandonades dins unes cotxeres de Campanet.

Segons una nota enviada avui, el passat dissabte, un empleat del punt verd d’aquest municipi de la Tramuntana va avisar de la troballa d’una capsa que contenia a dins el que semblaven uns artefactes explosius. Després d’arribar uns agents i comprovar-ne el contingut, van activar els especialistes en desactivació d’explosius (GEDEX), els quals van confirmar que els artefactes eren 3 granades de mà Oto M35, 1 granada de mà polonesa, 2 magranes de morter Brixia, 1 magrana de morter Valero i dos projectils anticarro de 35”, sis de les quals contenien la seva càrrega explosiva. Després de comprovar que el seu trasllat no corria risc, els van portar a un lloc segur on van procedir a la seva desactivació.

Herència del padrí

Ara tocava saber de qui eren aquests artefactes. Després d’una investigació, es va localitzar la persona que els havia deixat en el punt verd. Aquesta va dir que desconeixia el que hi havia a l’interior de les capses i que només era un empleat del propietari d’unes cotxeres, situades a una zona rústica de Campanet, heretades pel seu padrí. Quan aquest va decidir vendre les cotxeres, és quan va decidir buidar-les i desfer-se de les runes i estris que hi havien emmagatzemats, segons la investigació, des de feia més de 50 anys pel padrí ja mort.

La Guàrdia Civil recorda a la població que tota persona que pugui trobar qualsevol tipus de projectil o artefacte explosiu, que s’abstingui de tocar-ho, moure-ho o manipular-ho. S’ha d’avisar immediatament al telèfon 062, ja que encara que aparentment sembli inservible pot fer explotar.

28/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris