X

Descobreixen a Mallorca l’avantpassat dels mamífers més antic del món

És un fòssil d'un 'dents de sabre' localitzat a una excavació de Banyalbufar, el primer de tota la Mediterrània

17/12/2024

Descobreixen a Mallorca l’avantpassat dels mamífers més antic del món

190

Per la mida d’un ca mitjancer, amb grans ullals, sang calenta, posició de corredor i pell glandular, però sense pèl, i per les dents, sabem que aquest mamífer era tot un caçador.

“Gràcies a les petjades que hem trobat sabem que era el depredador més gran de l’ecosistema, el carnívor més gros d’aquell moment” explica l’investigador principal de la descoberta i conservador del Museu Balear de Ciències Naturals, Rafel Matamales.

Reproducció del dents de sabre al MUCBO, a Sóller

Parlam d’una època anterior als dinosaures, en què les Balears formaven part d’un únic gran continent, Pangea i tenien un clima àrid.

Científics de la Universitat de Princetown, Chicago i Stuttgart han col·laborat amb Rafel Matamales en el descobriment del fòssil de l’avantpassat dels mamífers més antic del món, 270 milions d’anys. “Fins ara sols s’havien trobat a latituds molt altes, a Rússia o al Sud d’Àfrica”.

El fòssil localitzat a Mallorca, el primer a la Mediterrània, és d’una excavació a Banyalbufar en què també hi descobriren el Tramuntanasaure, una espècie totalment nova descrita l’any 2023 pels mateixos investigadors.

foto de la investigació de Rafel Matamales

Un ullal, gairebé destapat en la pedra va ser la pista que va alçar la llebre del descobriment d’aquest carnívor.

Es tracta, propablement, també, d’una espècie nova, però com que només s’ha trobat un conjunt petit d’ossos, encara falta evidència “el lloc on s’ha trobat i l’edat que té, bastant més antic que les altres restes que es coneixen al món, fa practicament segur que si mai trobam més restes que ens ajudin a diferenciar-lo, tendrem una espècie nova“.

Aquesta primavera, Rafel Matamales tornarà a excavar per cercar noves respostes.

17/12/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT