X

Descobreixen una falla activa davant l’illot des Vedrà

Els experts diuen que l'activitat sísmica és molt baixa i que seria poc probable que es produís un gran terratrèmol

09/03/2022

Descobreixen una falla activa davant l’illot des Vedrà

Ivonne Arañó

Un equip de geòlegs descobreix a Eivissa que la falla que es troba davant l’illot des Vedrà, està activa. Això vol dir que podrien produir-se terratrèmols tot i que, tenint en compte l’activitat sísmica moderada pròpia de les Balears, és molt improbable que n’hi hagi a curt termini.

La falla ja estava cartografiada i reconeguda al mapa geològic de l’illa, però constava que estava inactiva. Determinar quan va tenir activitat per darrera vegada és el que miren de fer amb les mostres que han agafat sobre el terreny. El primer indici d’activitat és que es produeixin terratrèmols i en el darrer any hi ha hagut sismicitat a la zona, però de molt baixa magnitud i a la mar, a més, és difícil assegurar que aquesta activitat provingui d’aquesta falla concreta. En qualsevol cas, hi ha indicis que apunten en la direcció que ha estat activa com a falla en els darrers 400.000 anys, i encara que pot parèixer molt, en l’àmbit de la geologia no es considera tan llunyà, sinó molt recent.

El geòleg i catedràtic de Geodinàmica de la Universitatd e Granada José Miguel Azañón diu que sí que podria haver-hi un gran terratrèmol en aquesta zona, però que és molt poc probable: “El període entre dos terratrèmols deu ser d’entre 500 i 1.500 anys així que si ens toqués a nosaltres seria molta mala sort”, assenyala.

El més important és que aquest descobriment aportarà més informació sobre la qüestió que encara s’investiga, què ha succeït exactament en l’àmbit de la geologia al mediterrani occidental.

09/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris