X

Descobreixen una nova espècie de legionel·la a Mallorca

És la primera trobada a Espanya. La investigació continua per conèixer si el patogen infecta els humans

07/03/2023

Descobreixen una nova espècie de legionel·la a Mallorca

Margalida Riera

Una empresa especialitzada detectà un bacteri a l’aigua de la dutxa d’un hospital de les Balears i sospitaren que es podria tractar d’una nova casta de legionel·la. D’això en fa prop d’una dècada. En aquell moment, congelaren el material en espera de poder fer una investigació a fons, aclareix el director científic de Biolínea, Sebastià Crespí.

La col·laboració amb els científics de la UIB es va materialitzar a partir de l’any 2017. Superades les complicacions per la pandèmia, finalment s’ha pogut provar i publicar en l’àmbit científic la troballa d’un tipus nou de legionel·la, la primera trobada a Espanya. L’han batiada amb el nom de Legionella Maioricensis.

Fins ara, han estudiat les proteïnes i els gens del nou bacteri i saben que és distinta de la seixantena de legionel·les conegudes al món, de les quals, n’hi ha una quinzena de patògenes. La recerca continua per esbrinar si la Legionella Maioricensis causa infecció en humans.

L’investigador de la UIB, Toni Bennàsar assegura que comparteix 175 gens virulents amb la soca detectada originalment. Ell explica que és molt probable que alguns diagnòstics amb una legionel·la de la qual es desconeixen els llinatges en una anàlisi simple es puguin atribuir al tipus ara descobert. Bennàsar també diu que és essencial saber més del nou patogen per poder controlar-lo: “cal conèixer l’enemic”.

La legionel·la és un bacteri aquàtic que es transmet per aerosols. De declaració obligatòria, causa pneumònia i un de cada deu afectats mor. A Espanya, les darreres dades parlen de 1.707 casos en un any. La bona notícia és que la legionel·la descoberta és sensible als antibiòtics.

07/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris