X

“Queda molt per descobrir en el món de la micologia”

El descobridor de les dues noves espècies de fong localitzades a les Balears manté que és fonamental mantenir espais naturals protegits

09/04/2018

“Queda molt per descobrir en el món de la micologia”

18

Joan Carles Salom, micòleg d’àmplia trajectòria a les Illes Balears i un dels descobridors dels dos nous fongs, -la ‘Pholiotina mediterrània’ i la ‘Cortinarius ortegae’-, ha assegurat en una entrevista a l‘Informatiu Matí d’IB3 Ràdio que la preservació dels espais naturals de les Illes ha estat clau per aquest descobriment.

La protecció de paratges com el Parc Natural de Mondragó, el de s’Albufera o l’alzinar de Gabellí Petit dels impactes externs, ha permès que aquests fongs hagin pogut proliferar i ser detectats. Així i tot, manté que “encara queda molt per descobrir en el món de la micologia”.

 

Dues noves espècies 

Pel que fa a la ‘Pholiotina mediterrània‘, es tracta d’un bolet que va ser recol·lectat per primera vegada al Parc Natural de Mondragó, a Mallorca, l’any 2004. Un descobriment fet per Salom i per Josep Lleonard Siquier. Nou anys després, al 2015, va ser retrobat al Parc Natural de s’Albufera, així com en altres localitats de les illes d’Eivissa i Formentera. “Ha estat una feina llarga i molt intensa”, assegura Salom. Des de la primera mostra localitzada ha fet falta una dècada d’investigacions. “Ara, gràcies a l’ADN s’ha pogut concloure que la subespècie Mediterrània era diferent a la resta de Pholiotina conegudes”. Un descobriment que ha estat publicat a la Rivista di Micologia de l’Associació Micològica de Bresadola (Itàlia) .

No ha estat, però, l’única espècie micològica localitzada a les Balears. El mateix Joan Carles Salom, juntament amb els micòlegs valencians Rafael Mahiques i Isaac Garrido Benavent, el català Josep Ballarà i el francès Jean-Michael Bellanguer, aquest mes d’abril, han publicat a la Revista Mycological Progress una altra nova espècie de fong. Es tracta de ‘Cortinarius ortegae’, trobada per primera vegada el 2008 a l’alzinar de Gabellí Petit, que forma part del monument natural de les Fonts Ufanes i dedicada en memòria del micòleg andalús i amic comú Antonio Ortega, gran expert d’aquest tipus de fongs.

09/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT