X

“Després del fals positiu covid amb un dels tests d’antígens defectuosos no sé si puc rebre la dosi de reforç”

Eugènia López és una de les persones afectades per aquests tests, ja retirats del mercat

10/01/2022

“Després del fals positiu covid amb un dels tests d’antígens defectuosos no sé si puc rebre la dosi de reforç”

“Vaig pensar que havia estat asimptomàtica, perquè encara que el test em va sortir positiu, la PCR va ser negativa. Ara tenc el dubte si vaig passar o no la malaltia i no sé si puc demanar cita per vacunar-me de la dosi de reforç contra la Covid”. Eugènia López és una de les persones afectades que va comprar el test d’antígen de la marca Genrui Biotech, que ha estat retirat del mercat perquè donaven falsos positius. Es va fer la prova i va donar positiu, encara que dies després la PCR va sortir negativa.

En un primer moment, Salut va descartar la distribució d’aquests tests defectuosos a les Illes, però ara la Conselleria ha rectificat i juntament amb el Col·legi de Farmacèutics han confirmat que els tests de l’empresa Genrui Biotech sí que es varen comercialitzar, concretament a unes cinc farmàcies de Palma i que ja han estat retirades de la venda.

“Jo guardava la capsa, per si me la demanaven, i em vaig adonar que era la mateixa marca”, explica Eugènia. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha llevat importància a la situació i confia que tots els casos positius detectats per aquests tests defectuosos s’hauran confirmat també amb una PCR. No obstant, la sobrecàrrega del sistema sanitari a causa de l’augment de casos de les darreres setmanes, ha fet que aquestes persones que havien donat un fals positiu, hagin tardat més a conèixer si tenien la malaltia. Gómez ha dit que el personal sanitari d’InfoCovid o dels centres de salut poden determinar i resoldre els dubtes en determinades casuístiques com aquesta.

Sobre els tests de Genrui Biotech, els ciutadans que n’hagin comprat algun es poden dirigir a l’establiment, on li canviaran per una altra marca.

La venda de test d’antígens es va disparar a final de 2021 a tot Espanya

La venda de test d’antígens de detecció de la covid-19 es va disparar a Espanya en la setmana del 27 de desembre de 2021 al 2 de gener de 2022 respecte a la setmana anterior (més de 19,9%), arribant un nou rècord a final d’any, segons dades de la consultora IQVIA. En concret, les farmàcies van vendre un total de 8.501.243 test d’antígens en aquella setmana.

Madrid és la comunitat autònoma que lidera l’adquisició d’aquest tipus de proves diagnòstiques, amb 1.557.320 en la setmana del 27 de desembre de 2021 al 2 de gener de 2022 mentre que Balears en va adquirir 111.098.

La venda sense recepta va començar oficialment a Espanya el 21 de juliol, després de ser publicada en el Boletín Oficial del Estado i aprovada el dia anterior en el Consell de Ministres. Previ a aquesta data era possible adquirir-los amb una prescripció mèdica, per la qual cosa la seva disponibilitat era molt limitada.

10/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT