X

Detecten per primera vegada a les Illes, en concret a Mallorca, la microvespa ‘Oobius rudnevi’

La Conselleria de Medi Natural explica que aquest parasitoide d'ous del banyarriquer es va trobar el juliol a un alzinar situat a Biniamar, a Selva

05/12/2023

Detecten per primera vegada a les Illes, en concret a Mallorca, la microvespa ‘Oobius rudnevi’

Imatge de la microvespa. /CAIB

Es troba per primera vegada a les Balears, concretament a Mallorca, la microvespa Oobius rudnevi. Aquest parasitoide d’ous del banyarriquer (Cerambyx cerdo) es va detectar el passat mes de juliol a un alzinar situat a Biniamar, al municipi de Selva. La seva presència és de gran rellevància fitosanitària tenint en compte els nivells poblacionals del cerambícid i la problemàtica que duu associada als alzinars de Mallorca. Així ho ha confirmat aquest matí en un comunicat la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del Servei de Sanitat Forestal.

Discs d’alzina surera que contenen ous de banyarriquer col·locats en un alzinar de Biniamar. /CAIB

Aquesta investigació neix per la necessitat de conèixer amb més profunditat la fauna dels boscos de les Illes Balears, amb l’objectiu d’aconseguir un control integral de les plagues i malalties forestals presents en el territori insular, segons exposa la Conselleria. En aquest sentit, el Servei de Sanitat Forestal de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal col·labora amb diverses entitats i persones implicades per tal d’afavorir i desenvolupar una investigació científica rigorosa i de qualitat. En aquest cas, els autors d’aquest estudi són: Luis M. Torres-Vila, Marc Mascaró i Luis Núñez Vázquez. La troballa ha estat fruit de la col·laboració institucional amb la comunitat autònoma d’Extremadura, territori amb el mateix problema fitosanitari.

A més, i amb la intenció de divulgar-ho, s’ha fet una publicació científica amb el títol «First record in the Balearic Islands of Oobius rudnevi (Nowicki, 1928) (Hymenoptera: Encyrtidae), egg parasitoid of the great capricorn beetle, Cerambyx cerdo Linnaeus, 1758)», publicat al Butlletí núm. 66 de la Societat d’Història Natural de Balears (BSHNB) de l’any 2023. La publicació es pot consultar a la pàgina web sanitatforestal.caib.es.

05/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris