X

Detenen un individu per apuntar al cap de Cristina Fernández de Kirchner amb una arma

El Govern argentí ha confirmat que la persona detinguda és un home de 35 anys d'origen brasiler i amb antecedents per tinença il·lícita d'armes

02/09/2022

Detenen un individu per apuntar al cap de Cristina Fernández de Kirchner amb una arma

EFE/ Juan Ignacio Roncoroni

10

Les autoritats argentines han detingut un individu que aquest dijous va intentar apuntar una arma a pocs centímetres del cap de la vicepresidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, als voltants del seu domicili. L’home va aconseguir prémer el gallet, però no es va disparar.

El Govern argentí ha confirmat que la persona detinguda és un home de 35 anys d’origen brasiler i amb antecedents per tinença il·lícita d’armes, detingut amb anterioritat el mes de març passat, segons ha informat el diari porteny ‘Clarín’.

La vicepresidenta argentina es troba il·lesa a l’interior del seu domicili.

El perfil de Kirchner

Cristina Fernández ha estat presidenta de l’Argentina dues vegades i una de les figures polítiques més rellevants i de més poder dels últims quinze anys al país sud-americà. Astuta, controvertida, eloqüent i estratega, Kirchner va ser la primera dona escollida per vot popular per governar la Casa Rosada i s’inscriu en la selecta llista de personatges públics de l’Argentina capaços de despertar amor i odi a parts iguals. I és que la figura de Fernández no ha passat mai desapercebuda, des dels seus inicis a l’esfera política fa poc més de trenta anys.

Nascuda el 19 de febrer de 1953 a la ciutat de la Plata, CFK, com es coneix a l’Argentina, va conèixer Néstor Kirchner a la Universitat, on estudiaven Dret, i, després de sis mesos de festejar, es casaren el 1975, quan tots dos militaven en la Joventut Peronista.

Després del cop d’Estat de 1976, que va desembocar en una dictadura militar, el matrimoni es va establir a la meridional Río Gallegos, ciutat natal de Kirchner i on aquest va consolidar una carrera política que el va portar a la Presidència argentina el maig de 2003. Van tenir dos fills, Màxim, de 45 anys, actualment diputat, i Florència, de 32.

La carrera política de Fernández va començar a la fi de la dècada de 1980, quan va ser escollida diputada provincial a Santa Cruz, càrrec que va deixar sis anys després per anar al Senat. El 1997 es va convertir en diputada nacional i el 2001 va tornar al Senat i va ser reelegida el 2005, ja com a primera dama.

El 2007, va succeir Kirchner en la Presidència, que va morir per un atac cardíac el 2010, potser el cop més dur de la seva vida i amb el qual hagué de carregar durant la campanya de 2011 per a uns comicis que li van donar la reelecció i en els quals va obtenir el 54% dels vots, el nivell més gran d’adhesió popular aconseguit en unes presidencials des del retorn de l’Argentina a la democràcia, en 1983.

Kirchner en la política

Amb un model polític i econòmic desgastat, Cristina va perdre les presidencials de 2015 i hagué de deixar la Casa Rosada al conservador Mauricio Macri. Dos anys després, comencen els seus problemes amb la Justícia, però així mateix aconseguí a mig termini un lloc en el Senat.

Des de llavors, ha estat punt de mira d’escàndols de presumpta corrupció. Però quan molts vaticinaven que la seva influència es diluiria en els laberints dels tribunals, la seva sagacitat política la va llançar novament al cim del poder polític.

Va ser al maig de 2019 quan, després de mesos sense revelar si apostaria o no per cercar un tercer mandat, va sorprendre a tothom i va tornar a aparèixer. Oferí a Alberto Fernández, cap de Gabinet durant cinc dels dotze anys del kirchnerisme en el poder, que lideràs ell la fórmula presidencial que competiria en els comicis d’aquest any.

Amb CFK com a candidata a vicepresidència, la dupla va llimar les tensions anteriors i va saber aglutinar els diferents corrents del peronisme, una unitat que va resultar clau per arrabassar a Macri els seus somnis reelectoralistes.

Aquella jugada magistral li va permetre, com a vicepresidenta, accedir des del 10 de desembre de 2019 a la titularitat del Senat, un lloc de privilegi des d’on continuar teixint la seva estratègia política, no sempre alineada amb els interessos d’Alberto Fernández, amb qui manté públiques i creixents diferències i tensions, des de setembre de 2021.

Trama judicial

El judici oral que afronta Kirchner des de 2019 se centra en una dotzena de causes que s’han obert en contra seva per presumptes irregularitats durant la seva gestió. La vicepresidenta està a l’espera de l’inici d’un altre procés oral, però ha estat sobreseguda ja en altres causes en què ha estat investigada.

Fernández, que en els últims anys ha sortejat les peticions de presó preventiva dictades en contra seva gràcies als furs que la protegeixen, sempre ha defensat la seva innocència i ha assegurat que és el focus d’una persecució política. En cas de ser condemnada, la vicepresidenta, de 69 anys i qui en principi gaudeix de furs fins al desembre de 2023, té el dret de recórrer la sentència davant tribunals superiors.

02/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT