X

Detingudes sis persones per estafar un milió i mig d’euros almanco a 60 persones mitjançant “spoof” telefònic

Amb aquesta tècnica suplantaven el número de telèfon real de les sucursals bancàries, i alertaven a les víctimes d'operacions fraudulentes en el seu compte per poder accedir-hi

08/12/2023

Detingudes sis persones per estafar un milió i mig d’euros almanco a 60 persones mitjançant “spoof” telefònic

Imatge d'arxiu.

Detingudes sis persones per estafar un milió i mig d’euros almanco a 60 persones a les Balears mitjançant “spoof” telefònic. Amb aquesta tècnica suplantaven el número de telèfon real de les sucursals bancàries, telefonaven a les seves víctimes i les alertaven d’operacions fraudulentes en el seu compte; sol·licitant codis de seguretat que rebien per SMS per caure en l’engany.

En un primer moment, els delinqüents utilitzaven la coneguda estafa “smishing” o “pesca per SMS”; en què enviaven un missatge per SMS i suplantaven el banc com a remitent d’aquests. S’alertava als perjudicats d’un accés no autoritzat als seus comptes i se’ls requeria la verificació immediata d’aquestes operacions a través d’un enllaç d’accés que els adreçava a una pàgina web idèntica a la del seu banc, que era
controlada pels ciberdelinqüents per apoderar-se de les dades d’accés als comptes bancaris. El suposat agent bancari sempre es feia cridar “Alex García”. Tal era la seva activitat i repercussió, que existeixen articles de premsa publicats sobre ell.

Com que els delinqüents necessitaven els codis de seguretat que el banc envia al mòbil del titular del compte per autoritzar cada operació, l’organització utilitzava una nova tècnica denominada “caller id spoofing” si els perjudicats no queien en l’engany amb el primer SMS. Aconseguien suplantar el número de telèfon real de la sucursal bancària, telefonaven als perjudicats, als quals alertaven de les operacions fraudulentes en el seu compte i els sol·licitaven els codis de seguretat que acabaven de rebre per SMS per a la falsa anul·lació d’aquestes operacions. D’aquesta manera, podien culminar l’engany i consumar l’estafa.

Quan els ciberdelinqüents no aconseguien dur a terme l’estafa, no paraven en la seva obstinació; continuaven suplantant les víctimes mitjançant telefonades de veu a les entitats bancàries per fer transferències de diners, en una altra modalitat delictiva coneguda com a “vishing”, en què el mitjà usat per a l’engany és la trucada telefònica de veu.

Fins al moment s’han identificat uns 60 perjudicats només a les Balears, encara que es té coneixement de més perjudicats en diverses províncies. En total, s’estima que la banda va superar el milió i mig d’euros d’estafats.

Durant la recerca, els especialistes van aconseguir bloquejar transaccions fraudulentes per valor de 200.000 €, diners que varen tornar als comptes dels estafats. A més, en els escorcolls domiciliaris van confiscar dispositius electrònics i altres elements claus, des d’on operaven els autors. Igualment, s’ha intervingut un vehicle d’alta gamma valorat en 50.000 € que havia estat pagat en criptomonedes pel líder de l’organització.

Els detinguts són sis persones, dues d’elles menors d’edat, tots joves entre els 16 i 22 anys. Els quatre majors d’edat han ingressat a la presó provisional. La recerca continua oberta amb la finalitat de dur a terme més detencions.

08/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris