Ciència i tecnologia

Deu parelles de virot petit nidifiquen a l’illot des Vedranell, a Eivissa

El virot petit es troba en estat crític d’extinció i és l’au marina més amenaçada d’Europa

Exemplar de virot petit./ MIGUEL MCMINN


Personal tècnic de les Reserves Naturals d’Es Vedrà, Es Vedranell i els illots de ponent, l’IBANAT i els Agents de Medi Ambient han confirmat la nidificació d’almanco 10 parelles de virot petit (Puffinus mauretanicus)a la zona coneguda com Ses Crestes, a l’illot des Vedranell, a Eivissa. 

La troballa ha estat possible gràcies a una prospecció exhaustiva d’aquesta zona, situada al nord de l’illot, realitzada el mes de març, i que ha conclòs amb l’observació directa de tres parelles d’adults incubant i de set entrades de caus amb clars indicadors d’excrements frescos. Amb tot, es considera que és una xifra de mínims. Cal afegir, a més, que hi ha una zona pendent de prospecció, l’extrem sud conegut com Sa Gorra, que mostra tota una sèrie de cavitats que semblen adients per la nidificació de virots i era ben coneguda pels virotadors de la zona.

La campanya de prospecció es va estendre a l’illot d’Es Vedrà, on s’ha pogut constatar la presència del virot en base a restes d’excrements a la zona del Cap de sa Bestorre, al Pedregar de sa Galera de Fora. Amb tot, la inaccessibilitat del cau ha impossibilitat, per ara, determinar amb exactitud quants individus poden emprar aquest cau.

La informació sobre la presència del virot petit als illots d’Es Vedrà i es Vedranell és escassa i procedeix bàsicament de comunicacions personals realitzades pels virotadors de finals de segle XX així com de les prospeccions realitzades per J.S. Aguilar l’any 1991 i que estimava una població de 10 parelles a Es Vedranell i 50 a Es Vedrà, en base a mètodes de densitat subjectiva a partir de prospecció directe i escoltes. El virot petit es troba en estat crític d’extinció i és l’au marina més amenaçada d’Europa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La població de ferreret a Mallorca s’ha duplicat en els últims 30 anys

El Servei de protecció d’espècies ha comptabilitzat un total de 29.581 larves. La població manté la seva tendència a l'alça...

La UIB se suma a la Nit Europea de la Recerca

Investigadors de la universitat han fet petites xerrades per explicar als passatgers del tren els objectius principals de la recerca...

Els investigadors esperen que la cura del càncer arribi al 70 per cent dels pacients el 2030

Avui es commemora el Dia Internacional de la Investigació Contra el Càncer

La comunitat científica de les Illes es prepara per celebrar aquest divendres la Nit de la Recerca

Més de 350 ciutat europees s'afegeixen a aquesta inciativa amb la qual es pretén acostar la tasca dels científics a...