MóN

Dia de la Pau: 27 conflictes i situacions d’inestabilitat al planeta

El polvorí mundial continua sent Àfrica amb nou escenaris on la pau és absent

Un soldat fa guàrdia a un camp de desplaçats als afores de la localitat de Doolow, a l'estat somalí de Jubalàndia (EP/Contact/Sally Hayden)


El Dia de la Pau se celebra al món aquest dimecres 21 de setembre amb 27 punts vermells sobre el mapa del planeta d’acord amb dades del Consell per les Relacions Exteriors (Council for Foreign Relations, en l’original anglès). Atenint-nos a la informació d’aquesta entitat independent amb seu a Nova York, el polvorí mundial continua sent Àfrica on hi ha guerra civil a Líbia, el Sudan del Sud i la República Democràtica del Congo, la inestabilitat política plana sobre Etiòpia i Egipte i el terrorisme internacional és una amenaça viva a Mali i Somàlia, sense oblidar el sectarisme religiós de Boko Haram a Nigèria i altres comunitats a la República Centreafricana. En total, nou escenaris on la pau és absent.

La zona de l’Orient Mitjà i l’Àsia Occidental tampoc no queda enrere. Turquia continua amb el conflicte al Kurdistan, Armènia i l’Azerbaidjan no han deixat d’estar barallats per la regió de l’Alt Karabakh i les guerres civils tampoc no acaben a Síria, l’Iraq, el Iemen i l’Afganistan. La inestabilitat és ben present al Líban, Israel i els territoris palestins. Hi ha tensions llargament arrossegades: entre veïnats, com Pakistan i l’Índia, i rivals allunyats, l’Iran i els Estats Units.

Fent camí cap a l’Orient, trobam Birmània i la qüestió rohingya, la zona calenta amb múltiples agents implicats (regionals i forans) al Mar de la Xina: especialment pel que fa al gegant asiàtic i a Taiwan, i el guardaespatlles nord-americà. I Corea del Nord, sempre tibant la corda de l’estabilitat regional i, en darrera instància, mundial amb les seves demostracions militars.

I encara Amèrica on Mèxic registra una criminalitat paorosa amb múltiples víctimes civils entre les quals de col·lectius professionals com el dels periodistes. I Veneçuela, escenari també d’una crisi humanitària enmig d’un accentuat duel d’interessos polítics pel control del país.

 

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |