Els experts apunten que, a banda de tenir una bona cultura financera, és necessari tenir una bona educació digital per evitar fraus i estafes
Avui és el Dia de l’Educació Financera. Una jornada per recordar la importància de formar els ciutadans en coneixements financers bàsics. Enguany es posa èmfasi en les finances digitals. Només el 19% dels espanyols consideren que tenen un nivell alt de cultura financera.
Per tenir una bona educació financera, cada un de nosaltres hauria de fer un pressupost personal, tenir un fons d’emergència per cobrir imprevists i fixar-nos uns objectius econòmics de vida. Amb aquests tres requisits, qualsevol persona podria tenir el que anomenaríem “benestar financer”. Però encara queda molt per fer. Ho diu la mateixa Unió Europea, si ens comparam amb la resta de països, Espanya surt mal parada. “En un estudi fet per l’Eurostat, vàrem quedar els tercers per la coa en coneixements i comportament financer”, segons ha destacat el director d’Educació Financera de l’Institut d’Estudis Financers, Jordi Martínez.
Però també hi entra un altre factor: les finances digitals, que, ja ens avisen, han arribat per quedar. Per tant, a banda de promoure l’educació financera, també és necessari que la ciutadania tengui una bona educació digital. “S’ha de fer que les aplicacions i la manera d’accedir-hi sigui senzilla perquè les persones més vulnerables, entre elles les persones més grans, puguin tenir accés a les entitats financeres, als seus comptes i a les transaccions de manera senzilla”, ha apuntat Martínez.
Alerta amb els fraus i les estafes
Davant el repunt de la utilització de la tecnologia en les relacions bancàries i financeres, també s’ha d’anar amb compte amb els fraus i les estafes. El phising, el vishing o l’smishing en són un exemple. El cert és que, amb tot això, anam encara un poc peixos i “som massa confiats”, segons el director d’Educació Financera de l’IEF.
Precisament, a un dels tallers que han començat aquest mes als casals de barri de Palma, imparteixen coneixements en l’ús del mòbil. I part del temari és la seguretat, per no caure en cap frau. El seu responsable, Elder Mol, assegura que el més fonamental per no convertir-se en víctima d’estafa és la “tranquil·litat”. “Si ens arriba un missatge o ens criden, consulta amb una tercera persona”. Però el més important, afegeix, és tenir present que cap entitat bancària demana les claus personals.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu