X

Dia Mundial de la Llet: un producte bàsic per a l’economia i el paisatge de Menorca

La cooperativa lletera COINGA, formada per més de 60 finques associades, representa el 50% del sector lacti de l'illa

01/06/2024

Dia Mundial de la Llet: un producte bàsic per a l’economia i el paisatge de Menorca

Aquest dissabte és el Dia Mundial de la Llet, un producte bàsic per a l’economia i el paisatge de Menorca. La cooperativa lletera COINGA, formada per més de 60 finques associades, representa el 50% del sector lacti de l’illa i el 80% de les Illes Balears. Durant el darrer any, van recollir 15 milions de litres de llet.

L’agost del 1968, arribava llet a COINGA per primera vegada en la seva història. Llavors, en només un dia, se’n van envasar i repartir un total de 900 litres. Ara, més de mig segle després, ja són 45.000 litres que arriben en aquestes instal·lacions en només un dia del mes d’agost.

Cada dia recullen i analitzen la llet de les seves 60 finques per verificar-ne la qualitat. Pràcticament, el 90% es transforma en formatge, mentre que la resta es destina a llet fresca i a l’elaboració de quefir. Comercialitza el 35% del total de formatge amb DOP Maó-Menorca. Un producte, però, que tot i que encara podria créixer en l’àmbit comercial, -l’any passat, per exemple, les vendes de la cooperativa van créixer un 11%- està tocant sostre en l’àmbit productiu.

De mitjana, una vaca frisona de Menorca dona, cada dia, devers 30 litres de llet, i prop de 11.000 litres en un any. A Menorca hi ha al voltant de 40 milions de litres de llet a l’any. D’aquests 40 milions, uns 30 es dediquen a l’elaboració de formatge Maó-Menorca.

01/06/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT