X

Dia Mundial de l’Alzheimer: cada any se’n diagnostiquen a les Illes 800 nous casos

En total, 80.000 persones pateixen aquesta afecció a Espanya i prop de 47 milions a tot el món

21/09/2023

Dia Mundial de l’Alzheimer: cada any se’n diagnostiquen a les Illes 800 nous casos

/ Sabine van Erp.

Avui, 21 de setembre, és el Dia Mundial de l’Alzheimer, la causa més comuna de demència i una malaltia de la qual es diagnostiquen cada any devers 800 nous casos a les Illes, segons dades del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Son Espases. En total, es calcula que a l’arxipèlag poden haver-hi 6.000 persones que pateixen aquesta afecció, però més de la meitat dels casos no estan diagnosticats. Les causes de l’Alzheimer són diverses: des de l’envelliment i els factors genètics, fins a l’estrès i el sedentarisme.

El documental Tinc Alzheimer però continuu sent jo mostra l’impacte de la comunicació del diagnòstic en els pacients, però també com canvia la seva vida, les seves pors i els seus desafiaments diaris. Les persones que hi apareixen tenen menys de 65 anys, pateixen Alzheimer primerenc i són només cinc exemples dels 80.000 que hi ha actualment a Espanya i dels prop de 47 milions que hi ha a tot el món.

Els protagonistes d’aquesta peça audiovisual són membres del Panell d’Experts de Persones amb Alzheimer (PEPA), un grup promogut per la Confederació Espanyola d’Alzheimer i altres Demències (CEAFA).

L’Alzheimer és un trastorn greu, degeneratiu i causat per la pèrdua gradual de neurones cerebrals, i afecta les parts del cervell que controlen el pensament, la memòria i el llenguatge. Els científics creuen que, en la majoria dels casos, és conseqüència d’una combinació de factors genètics, ambientals i de l’estil de vida que afecten el cervell al llarg del temps. L’edat és el factor més gran de risc, però n’hi ha d’altres.

Aquesta malaltia també augmenta les afeccions que danyen el cor i els vasos sanguinis, com són les cardiopaties, la diabetis, accidents cerebrovasculars, i pressió arterial i colesterol elevats. No té cura, però sí que se’n pot retardar l’evolució. Una de les principals formes és a través de l’estimulació, com explica Toni Cifre, director de l’Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer de Pollença (AFAM), a Mallorca.

Amb l’estil de vida actiu, a l’AFAM eviten el sedentarisme, que, juntament amb l’estrès, també afavoreixen l’aparició de la malaltia. De fet, segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat del Sud de Califòrnia i la Universitat d’Arizona, als Estats Units, els adults majors de 60 anys que passen més de 19 hores diàries realitzant conductes sedentàries, com asseure’s a veure la televisió o conduir, poden tenir un major risc de desenvolupar demència.

Alguns dels símptomes que fan sospitar l’aparició d’aquesta malaltia són la pèrdua de la memòria, trastorns del llenguatge, desorientació i canvis d’humor. Les dones tenen prop de dues vegades més probabilitats que els homes de patir Alzheimer. Prova d’això és que a l’AFAM de Pollença el 80% dels seus 50 usuaris són dones. Dues d’elles són na Juanita i n’Antònia, que s’han fet molt amigues en aquest nou entorn, i asseguren que ha suposat un canvi a millor en les seves vides.

Cifre destaca que un dels reptes que es plantegen a l’associació és posar els mitjans per evitar la solitud de moltes persones que pateixen demència o Alzheimer, ja que és una situació que és de cada vegada més freqüent.

21/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris