X

Dia Nacional del Nin amb Càncer: “És molt important que els infants tenguin la llibertat de preguntar”

A les Illes cada any es diagnostiquen entre 25 i 30 casos amb una taxa de supervivència d'entre el 80 i el 85% gràcies a equips especialitzats com el de Son Espases

21/12/2022

Dia Nacional del Nin amb Càncer: “És molt important que els infants tenguin la llibertat de preguntar”

Activitat de musicoteràpia a l'hospital de Son Espases

21

El càncer més habitual en l’edat infantil és la leucèmia aguda, un mal que els infants superen en una taxa elevada. Però el procés és llarg i complicat: normalment no baixa de dos anys durant els quals els especialistes en oncologia pediàtrica recorden la importància que aquests pacients siguin atesos per equips específics. Suposen millors resultats mèdics, diuen els experts.

Com la Secció d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital de Son Espases, un equip d’oncòlegs pediàtrics jove que es desviu perquè els infants i adolescents hagin d’interrompre el mínim possible el seu dia a dia. S’intenta que el període d’ingrés sigui el més breu possible, sovint d’un mes.

“Els pares han de tenir la confiança que mai no els enganyarem i que sempre els direm la veritat, i que tampoc no farem mal als seus fills informant-los sobre la malaltia… Els nins han de rebre una informació adaptada a ells, perquè tampoc no és just que se sentin enganyats o no participin del procés d’informació… És molt important que tenguin la llibertat de preguntar”, assenyala el doctor José Antonio Salinas, cap de secció d’Oncologia Infantil, amb motiu del Dia Nacional del Nin amb Càncer.

El càncer infantil té una taxa de supervivència d’entre el 80 i el 85%.  A les Illes cada any se’n diagnostiquen entre 25 i 30 casos.

A diferència de l’altres regions de l’Estat, a Son Espases, no tenen problemes per cobrir les places d’oncologia tot i que els metges que les ocupen encara no tenen els llocs de treball consolidats. “La sanitat pública garanteix que surtin formats molt bons professionals però també hem d’exigir que després se’ls cuidi… Amb la consolidació dels seus llocs de feina i el reconeixement de la importància de la feina especialitzada que fan”, diu Salinas.

Els oncòlegs pediàtrics fan feina amb metges de diferents especialitats, personal d’infermeria, psicòlegs, voluntaris, treballadors socials, musicoterapeutes i, fins i tot, amb mestres hospitalaris, una peça fonamental per normalitzar la vida durant aquest procés.

Des del 2018, atenen també adolescents de fins a 18 anys, i alguns ja han pogut fer la selectivitat tot i haver d’estar ingressats.

21/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT