X

Diada de les Illes Balears

Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera celebren simultàniament el primer de març

01/03/2025

Diada de les Illes Balears

174

Tres-centes activitats, a 27 municipis de les quatre illes es duen a terme aquest dissabte, per festejar el Dia de les Illes Balears. Les celebracions s’allargaran fins aquest diumenge, sota un lema que fa referència a sentir orgull per ser d’aquesta terra.

Formentera

El Dia de les Illes a Formentera s’ha duit a terme seguint les previsions inicials. La pluja ha donat treva en aquesta jornada i, a les 12 h a la plaça de la Constitució, ha tingut lloc el parlament del president del Consell de Formentera, Óscar Portas. En ell, ha destacat la necessitat de retornar les competències en matèria de menors migrants no acompanyats al Govern; establir un projecte per al port que sigui consensuat amb la societat formenterera i posar solucions a la problemàtica de l’habitatge que pateix l’illa. Després d’aquest parlament hi ha hagut una mostra de ball pagès de la mà de les colles Es Xacoters i es Pastorells i el tradicional convit d’orelletes i vi dolç per als assistents. La celebració continua a les 20.30 h, amb el Concert de Pitxorines a la Sala de Cultura de Formentera.

Eivissa

A Eivissa s’han suspès les activitats pel mal temps i sols s’ha duit a terme l’acte institucional que s’ha iniciat amb una sonada pagesa per part de la colla de Sant Carles. El president del Consell, Vicent Marí, al seu discurs, ha reclamat un augment dels escons d’Eivissa al Parlament. Ho faran, ha dit, a través d’una proposta adaptada a la població actual. A més ha dit que com a Illes, s’ha d’abordar i entendre com a comunitaris problemes com la gestió dels residus a les Pitiüses.

En aquest discurs Marí s’ha compromès a garantir habitatge a preus raonables i a lluitar contra el lloguer turístic il·legal de pisos residencials. També aviat es posarà en marxa la regulació d’accés de vehicles a Eivissa. La migració ha estat present al discurs i ha lamentat que l’arribada de migrants, a través d’una ruta ja consolidada per les màfies, ha posat al límit la capacitat de resposta de l’illa d’Eivissa.

Menorca

A Menorca, s’han duit a terme més de 40 activitats. En previsió del mal temps, l’Ajuntament de Sant Lluís va decidir traslladar la fira de productes locals del carrer al Pavelló d’Esports i la decisió s’ha demostrat ben encertada. Les famílies, amb especial protagonisme dels més petits, han omplert durant tot el matí el poliesportiu, que era ple de paradetes amb productes agroalimentaris i d’artesania. Els expositors estaven ben contents.

Durant el matí també ha tengut lloc el Campionat de joc de bolla. S’han fet demostracions de vestir el cavall de les festes, de joc maonès i exhibicions de doma menorquina. El sentiment de pertinença a la comunitat, més arrelat entre la gent gran i també entre alguns residents estrangers amb més de mig segle d’estada a Menorca.

A la tarda, continuen les activitats a la resta de municipis de Menorca.

Mallorca

A Palma, hi ha un dels espais amb més activitat: el passeig de Sagrera, on hi ha, precisament, el Consolat de Mar, la seu del govern autonòmic, i el parc de sa Faixina de Palma. En aquesta ampla zona s’hi concentren unes 160 paradetes amb producte local, artesania, gastronomia, però també jocs familiars i institucions públiques que han obert les portes a tota la ciutadania. A altres indrets de la ciutat s’ha replicat aquest moviment. La mirada ha estat posada al cel, per comprovar si el temps respecta aquesta jornada festiva.

Si feis comptes encara d’anar per amunt i per avall per festejar la Diada, el transport públic us ho posa fàcil: aquest dissabte, el tren és gratuït.

Què en sabem, de l’Estatut?

Aquest primer de març hi ha molta de gent que no té gaire clar què se celebra en concret: l’aniversari de l’Estatut d’Autonomia. Un estatut és la norma bàsica que regula les competències i els drets i deures de les institucions autonòmiques. Amb tot, 42 anys després d’aquell altre primer de març, encara hi ha organismes que preveu pendents de desenvolupar, com ara el síndic de greuges. L’Estatut estableix el nombre d’escons que elegeix cada illa. Però el pacte té més de 40 anys, quan no existia el Consell de Formentera i la realitat demogràfica era molt diferent.

Enguany, es compliran, d’altra banda, 18 anys de la reforma de l’Estatut. Ho fa en un moment en què l’Estat de les autonomies està més qüestionat que mai. Per a una hipotètica reforma de l’Estatut bastaria, com el 2007, amb un acord entre partits polítics. Les Balears van accedir a l’autonomia a través de l’anomenada via lenta i, per tant, no han de recórrer al referèndum com, per exemple, Galícia o Catalunya.

01/03/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT