societat

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 12: milers de voluntaris fent màscares

/EFE. Tota la informació sobre el coronavirus

-MASCARETES. Tot i que les industries espanyoles s’hagin posat a fabricar el material necessari per assitir a pacients per coronavirus milers de voluntaris en xarxa s’han possat a fabricar equips de protecció, com viseres, per cobrir les necessitats del presonal sanitari o les forces de seguretat. Són els coneguts com a ‘Coronavirus Makers’. A Balears ja són més de 400 i ja han distribuit més de 1.200 viseres des de dissabte passat. És el cas, per exemple, de Joaquín Moran, un odontòleg que arran de coneixer la falta de material es va possar a fabricar-ne pel seu compte i el donava als seus familiars que fan feina a clíniques de les Balears.

-EDUCACIÓ. El conseller d’educació, Martí March, descarta la possible suspensió del curs escolar. A IB3 Ràdio, ha assegurat que ni el Ministeri ni cap comunitat autònoma ha posat aquesta qüestió sobre la taula, si bé va admetre que si es perllonga l’estat d’alarma molt més del previst caldrà plantejar canvis en el calendari escolar. March ha afirmat al programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio que per aquest motiu és important que els estudiants a casa mantenguin una rutina escolar.

-POSITIUS A RESIDÈNCIES. Tres persones que resideixen al geriàtric des Mercadal han donat positiu a la prova de coronavirus. És la primera residència geriàtrica de Menorca en la qual hi ha persones infectades pel virus covid 19. Ara mateix els tres interns es troben aïllats i tenen simptomatologia lleu, segons ha explicat aquest dijous la Fundació Hestia, encarregada de gestionar la instal·lació. Els positius en coronavirus es van detectar aquest dimecres vespre i aquest dijous dematí la direcció del centre està donant la informació a les famílies dels afectats i tranquil·litzant als familiars de la resta d’interns.

 

-HOTELS. A partir d’avui tota la planta hotelera del país romandrà tancada fins a nou avís encara que una vintena d’espais restaran oberts per oferir tasques de primera necessitat durant l’estat d’alarma. A les Balears, quatre hotels serviran de suport medicalitzat a la crisi i 14 establiments han estat declarats com servei essencial per a oferir allotjament a treballadors. Maria Frontera, presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, en declaracions a IB3 Ràdio, ha defensat els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) com a eina per a remuntar l’economia i espera que la temporada es pugui allargar a la tardor.

-ESTAT ALARMA. El Congrés dels Diputats ha convalidat a les 2 de la matinada la pròrroga de 15 dies de l’estat d’alarma per combatre el coronavirus amb el vot de tots els partits a excepció d’Esquerra Republicana, EH-Bildu, Junts per Catalunya, el BNG i la CUP, que s’han abstingut. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha defensat l’aïllament i el confinament per guanyar temps als hospitals i que els científics puguin desenvolupar una vacuna.

– SECTOR PRIMARI. La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, presenta el pla de xoc econòmic per enfortir el sector agrari, ramader, agroalimentari i pesquer davant la situació generada per la crisi del COVID-19.

-ATENCIÓ HOSPITALÀRIA. La presidenta del Govern, Francina Armengol, es reunirà avui per videoconferència amb els directors mèdics i directors d’Infermeria dels hospitals públics, d’Atenció Primària i del servei 061 de les Illes Balears, per tractar assumptes relacionats amb l’atenció hospitalària pel Covid-19.

-SELECTIVITAT. S’ajornen les proves d’accés a la universitat. Amb els terminis de l’estat d’alarma actual, les proves es farien entre el 22 de juny i el 10 de juliol. Resten a l’aire les oposicions, la conselleria no ha près una decisió de si s’ajornaran o no. Víctor Villatoro, Portaveu Sindicat ANPE Balears, ha demanat una resposta conjunta per part del Ministeri pel que fa a les oposicions.

-INSTAL·LACIONS. El Consell de Mallorca per protegir del COVID-19 les persones sense sostre, un dels col.lectius més vulnerables davant aquesta crisi sanitaria. Ha habilitat l’Hipodrom de Son Pardo de Palma com a nou espai d’acollida per les persones usuàries de la Xarxa d’Inclusió de Mallorca. Una iniciativa amb la col.laboració de la Federació Hotelera i d’altres entitats. Durant l’estat d’alarma l’Hipòdrom de Son Pardo acullirà un total de 50 persones, en dues sales. En una hi haurà 25 dones, i a l’altres 25 homes. Aquest alberg temporal se suma al que s’ha instal.lat al poliesportiu de Sant Ferran i al de Son Moix.

-LIQUIDITAT. El Govern balear ha reclamat al Ministeri d’Hisenda noves mesures per facilitar liquiditat i finançament a les comunitats autònomes per combatre la crisi sanitària i econòmica provocada pel Coronavirus. Per exemple, que es traslladi a les comunitats autònomes, consells i ajuntaments l’aixecament dels límits de dèficit i que es faciliti l’ús de romanents dels ajuntaments per despeses davant l’emergència. En aquest sentit, el Govern de l’Estat reconeix la impossibilitat evident de compaginar el compliment dels límit de dèficit i deute amb el creixement de la despesa per a l’atenció a l’emergència sanitària.

-VIOLÈNCIA MASCLISTA. El Ministeri d’Igualtat ha elaborat una guia d’actuació per a víctimes de violència masclista en la qual indica a les dones com actuar en diferents situacions que puguin donar-se durant el període de confinament pel coronavirus. La guia explica també com procedir davant una situació de risc, com adaptar el règim de visites dels fills durant l’aïllament i s’ofereix un telèfon (673765330) per gestionar espais segurs per a les mascotes en cas que la víctima hagi d’abandonar el seu domicili i anar-se a un servei d’acolliment o emergència, on no solen permetre animals de companyia. El 016 atén a totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu 016-online@mscbs.es. Les víctimes de maltractament poden accedir a un servei psicològic immediat que es presta via missatgeria instantània (Whatsapp) a través dels telèfons 682916136 i 682508507.


 Tota la informació sobre el coronavirus

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El Suprem confirma la condemna de presó als policies acusats de coaccions homòfobes contra Sonia Vivas

La Sala penal ha ratificat la sentència de tres anys i cinc mesos de presó

Capacitat crítica i responsabilitat individual, eines fonamentals per combate les ‘fake news’

Els experts alerten de l’increment de notícies falses en temps de pandèmia

Sant Lluís regula per primera vegada els horaris dels bars i restaurants

Sense normativa, els hostalers tancaven quan se n'anava el darrer client i la Policia no tenia cap eina per atendre...

Salut es desentén de possibles irregularitats en llistes de vacunats

La Conselleria no comprova la identitat dels aspirants a immunitzar-se que rep de centres i hospitals