societat

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 23: 18.000 tests ràpids

/EFE.Tota la informació sobre el coronavirus

DARRER BALANÇ. El darrer balanç del Ministeri de Sanitat: 81 morts amb coronavirus a les Illes Balears, 1320 positius i 121 a l’UCI. 531 persones s’han curat. Espanya suma 135.032 positius i 13.055 morts per coronavirus després de sumar altres 637 morts en les darrers 24 hores (un 5,1% més), la xifra més baixa des del 24 de març, a la qual cal afegir 4.273 nous contagiats, que ja sumen 135.032 (un ascens el 3,2%).

ESPAI AÈRI. El Govern estatal calcula que hi ha uns 3.000 turistes espanyols pendents de tornar al nostre país després de les restriccions al transport aeri per la pandèmia mundial. La ministra d’Afers exteriors, Arancha González Laya, assegura que ja han tornat gairebé 21.000 persones i ha avançat que aquesta setmana s’organitzaran nous vols des d’Itàlia i des de Dublín, on hi ha menors estudiant. També hi haurà vols des d’Austràlia i des de Filipines.

TRÀNSIT AÈRI. El trànsit aeri de les Illes Balears s’ha reduït més d’un 99% des de la declaració de l’estat d’alarma respecte a fa un any. Prenent com a referència el dia 31 de març, pels aeroports de Balears hi han passat 514 passatgers. El mateix dia del 2019 ho varen fer 76.313 persones, la qual cosa suposa una reducció del 99,3%. Així ho ha indicat aquest dilluns el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern, Marc Pons, en una compareixença després d’una reunió telemàtica de la taula de coordinació interadministrativa sobre connectivitat aèria i marítima en la qual s’ha avaluat la situació de connectivitat de l’arxipèlag i el seguiment de les mesures adoptades.

-ERTO’s A L’AEROPORT D’EIVISSA. Segons el sindicat USO, tant l’empresa de ‘handling’ de Ryanair, que dóna servei a terra als passatgers, com Ground Force, que treballa per a més de deu aerolínies, pretenen allargar els seus ERTOS fins al 30 de setembre. Les dues donen treball en ple estiu a més de 700 persones. Una aturada d’activitat que podria venir justificada per la suspensió generalitzada de connexions aèries.

-TEST RÀPIDS. El Govern central ha començat aquest diumenge a repartir entre les Comunitats Autònomes 1,02 milions de test ràpids, dels quals 18.000 aniran a Balears i el 50% seran destinats a la Comunitat de Madrid, Catalunya i Andalusia. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que seran utilitzats com a complement a les proves PCR. També ha detallat que la setmana vinent arribarà un altre milió de tests, dins de l’acord amb proveïdors xinesos per la compra d’un total de 5,5 milions. Segons Illa, l’estratègia del Govern amb els test de diagnòstic del coronavirus passa per realitzar de manera “massiva” les PCR, que són “les més fiables”, segons els informes de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), i complementar-les amb test ràpids. “Farem tests de manera massiva tant com sigui possible”, ha afegit, recordant que si els test ràpids donen negatiu, s’han de fer proves PCR per verificar que no existeix infecció.

PERSONAL. L’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS) ha reforçat la seva plantilla amb la contractació de 214 persones des del començament de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. En concret, entre el 15 de març i el 3 d’abril s’han contractat 125 nous professionals i s’han cobert 89 places per substitució. Així ho ha assegurat aquest dilluns el Consell de Mallorca en un comunicat, en el qual ha destacat que totes aquestes contractacions han estat provocades per l’ampliació de serveis, la creació de nous o la cobertura de baixes causades pels efectes del COVID-19. Respecte als perfils més demandats entre els nous contractats, s’han incorporat a l’IMAS 86 auxiliars d’infermeria, 55 persones com a personal de serveis, 26 auxiliars d’inserció, 13 infermers i 8 treballadors socials.

TELEFÒN PER EMERGÈNCIES SOCIALS . El telèfon gratuït per a atendre emergències socials (900 100 444) ha atès més de 800 demandes fins ara. S’han habilitat diferents espais per a atendre persones sense sostre al poliesportiu de Sant Ferran i a l’hipòdrom de Son Pardo.

CONSUM ENERGIA. La demanda d’energia elèctrica a les Illes Balears ha continuat baixant i aquest dilluns és ja un 26,8% inferior a la registrada abans del confinament pel coronavirus (COVID-19), segons dades d’Endesa. En comparació amb el dilluns passat, amb les mesures d’aïllament ja vigents, la demanda d’energia és un 8,7% inferior. Segons han puntualitzat des d’Endesa, a això contribueix el fet que la temperatura ha pujat i per tant s’utilitza menys energia per a climatizar les llars.

CONTROLS. Policia Nacional i Policia local han realitzat 239 controls aquest cap de setmana, en els quals s’han aixecat més d’un miler d’actes i s’han detingut a una trentena de persones. El portaveu de la policia nacional, Alejandro Becerra, assegura a IB3 Notícies que a mesura que passen els dies, augmenta la desobediència dels ciutadans. Assegura que moltes de les persones sancionades són reincidents. Un comportament, diu, que no es pot permetre.

XARXA SOCIAL. Una de les particularitats que s’han aguditzat des que es va decretar l’Estat d’Alarma és l’augment de la solidaritat entre les persones. Una de les organitzacions amb una extensa xarxa de voluntaris a les Balears és Creu Roja, que compta amb un total de més de tres mil voluntaris. La responsable del voluntariat de l’organització Mallorca Sense Fam, Jero Balaguer, adverteix a IB3 Notícies que les conseqüències econòmiques d’aquesta pandèmia farà que molta gent necessiti les associacions per poder menjar.

AJUDA PSICOLÒGICA. El telèfon de l’Esperança també s’ha hagut d’adaptar per poder seguir oferint els seus serveis. A les Balears, des que va començar el confinament, han rebut més de 80 cridades en dues setmanes, quan normalment en reben de mitjana unes 90 mensuals. Moltes d’elles demanant informació sobre el COVID-19, explica Lino Salas, portaveu del Telèfon de l’Esperança.

VIOLÈNCIA MASCLISTA. Cort preveu que augmentarà la violència masclista a causa de la crisi econòmica i residencial que es viurà després del confinament. L’Ajuntament de Palma ha contractat habitacions a un residencial comunitari de ciutat per a la prestació del Servei d’Acolliment Municipal a víctimes de Violència de Gènere de Palma i els seus fills i filles (SAM). Es tracta de 19 places ampliables fins a la cinquantena. Aquesta mesura suposarà una despesa inicial de 14.725 euros i té una durada prevista d’un mes, amb previsió de prorrogar-se fins a finals d’any, segons la valoració de les necessitats que es faci mes a mes. El SAM compta amb un casal amb 29 places distribuïdes en 14 habitacions, a més de 4 pisos amb una capacitat total de 18 places, on s’ofereix un acolliment temporal que supleixi la llar de les dones víctimes de violència de gènere i els seus infants, ja sigui perquè no tenen domicili on viure o perquè l’han hagut d’abandonar per raons de seguretat o d’altres. Normalment aquestes places són suficients per donar cobertura a les necessitats del servei. En una nota, l’Ajuntament de Palma explica que preveuen que la demana per part d’usuàries continuï creixent degut a la crisi econòmica i residencial que es viurà després del confinament. Els telèfons de contacte: 971178989/ 639837476. Urgències: 112. Informació:016.

ECONOMIA. Hotelers i restauradors es preparen per retornar a la feina. Demanen que es faci feina conjunta amb les institucions i que les empreses tenguin liquiditat.

REGLES FISCALS. La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, que aquest dilluns s’ha reunit amb agents socials i econòmics de l’illa, ha reclamat una injecció d’estímuls econòmics a través de la inversió públic-privada per a afrontar la crisi causada pel COVID-19. Davant la necessitat de liquiditat que necessiten les empreses mallorquins, Cladera ha tornat a exigir durant una roda de premsa telemàtica que s’alliberin les regles fiscals per part del Govern estatal i la Unió Europea així com els romanents acumulats per a poder destinar la totalitat dels 27,6 milions estalviats el 2019 a la recuperació de Mallorca.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 72: Mallorca, Menorca i Eivissa estrenen la Fase 2

Ja es permet el bany a la platja i es reobren els centres comercials

Sanitat rebaixa en 1.900 la xifra de morts per Covid-19 i la situa en 26.834 defuncions

Simón diu que una de les raons del ball de xifres és que les comunitats havien notificat com a confirmats...

Javier Arranz, a favor d’aixecar l’Estat d’Alarma a les Balears

El portaveu del comitè de malalties infeccioses creu que la pandèmia del Coronavirus evoluciona favorablement a la nostra comunitat