X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 33: Balears i Canàries demanen un desconfinament específic per a les Illes

Armengol: "Obrir ports i aeroports ha de ser la darrera passa"

16/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 33: Balears i Canàries demanen un desconfinament específic per a les Illes

11


Tota la informació sobre el coronavirus

 

-DARRER BALANÇ. Les Illes Balears registren sis morts més amb coronavirus en les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel Ministeri. El total de víctimes a l’arxipèlag és ja de 131 persones. Els contagiats per aquesta malaltia sumen 1.637, són 31 positius més que ahir. En les darreres 24 hores, han rebut l’alta 37 pacients. El total de curats és de 918. Mentrestant, 152 pacients continuen encara ingressats a la Unitat de Cures Intensives dels diferents centres hospitalaris de les Illes, tres més que ahir.

-ESPANYA. Els casos positius de coronavirus continuen augmentant cada dia. Una dada que, segons el director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries, Fernando Simón, té una part positiva perquè s’atribueix al fet que es realitzen molts més PCRs i, per tant, es guanya capacitat de detecció de la COVID-19. A tota Espanya, s’han registrat ja més de 180.000 contagiats. Són devers 5.000 més en les darreres 24 hores. Creixen també els morts, que han tornat a repuntar fins 551 més i que ja superen els 19.000. I augmenten els malalts que han superat la COVID-19, més de 74.000 persones s’han curat a tot el país.

-DESCONFINAMENT. Reunió telemàtica entre la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el seu homòleg canari, Ángel Víctor Torres. Ambdós arxipèlags han tractat l’impacte de la Covid-19 sobre el sector turístic i de serveis. Han acordat reclamar al Govern central un procés de desconfinament específic per als territoris insulars. També que els ports i els aeroports siguin les darreres infraestructures de mobilitat que reobrin totalment. IB3 Notícies ha demanat a la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern central sobre aquesta qüestió i l’executiu ha assegurat que s’ha de ser especialment cautelós. Les Balears i les Canàries també demanaran a l’Estat l’allargament dels ERTO per força major més enllà de l’estat d’alarma.

-IMAS. Les residències que gestiona el Consell de Mallorca a través de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) han registrat 32 positius per coronavirus. Són 16 treballadors i 16 residents, dels quals n’han mort tres. Així ho ha comunicat aquest dijous la presidenta de la institució, Catalina Cladera, al ple del Consell de Mallorca, el segon telemàtic que té lloc des de la declaració de l’estat d’alarma, el passat 14 de març.

-EDUCACIÓ. La Conselleria d’Educació ha explicat aquest dijous amb més detall com acabarà el curs, després que s’hagin suspès les classes per mor de la pandèmia. No hi haurà aprovat general, però els estudiants passaran de curs encara que suspenguin. Només repetiran en casos excepcionals i per motius molt justificats. L’objectiu és que la crisi causada pel coronavirus no perjudiqui l’alumnat. Seran els equips docents els que facin l’avaluació final, que deprendrà del resultat de les dues primeres avaluacions i de la feina feta a casa, que només servirà per apujar nota.

-UNED. La Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) ja ha decidit que farà els exàmens en línia als seus alumnes. Avui dijous, aquesta universitat ha realitzat una prova amb 130.000 persones connectades per comprovar quant pot suportar el seu sistema informàtic per poder fer l’examen final als seus alumnes de forma telemàtica i a la vegada.

-PARLAMENT. La Mesa del Parlament ha aprovat cedir al Govern 8 milions d’euros del seu romanent, procedents de la gestió econòmica realitzada en les darreres dècades, a fi que es puguin destinar a fer front a la crisi sanitària.

-EMPRESES. La confiança empresarial per al segon trimestre de 2020 ha caigut a les Illes un 30,1%. És la segona major caiguda del país per darrere de Catalunya, segons dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En concret, Balears és la comunitat amb més empresaris pessimistes quant a les expectatives del trimestre d’abril a juny, amb un 83,8% d’opinions desfavorables. Només el 2,2% té expectatives favorables sobre la viabilitat del seu negoci, i el 14%, normals.

-SECTOR DEL VI. Els cellers han hagut d’aturar en sec la producció de vi per mor de la frenada al sector turístic. Entre el 50 i el 80% del vi mallorquí es destinava a hotels i restaurants. A la baixada d’ingressos, s’hi afegeix la gestió de la vinya. Els vinaters han de decidir ara com fer baixar el rendiment de la vinya per evitar haver de tirar el raïm. Això vol dir que, o bé el llençaran quan sigui hora de collir-lo o, per contra, esporgaran més brots del que haurien fet en un any normal.

-SANT JOAN. Ciutadella veu inviable celebrar Sant Joan el juny i planteja posposar o suspendre la festa. La població, al carrer, entén la mesura per prioritzar la salut, a l’espera del calendari de desconfinament que marqui l’Estat.

-AJUTS. L’Àrea de Benestar Social disposa de 200.000 euros del superàvit del Consell per atendre necessitats urgents i es treballa per incrementar la partida fins al milió d’euros. Ara es lliuren 160 vals d’alimentació. Abans de la crisi, només se’n distribuïen una dotzena.

16/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT