X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 34: El Govern central descarta que les Balears aixequin abans les mesures de confinament

Tot i i la negativa de l'executiu estatal, els dos arxipèlags demanen que ports i aeroports s'obrin el més tard possible

17/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 34: El Govern central descarta que les Balears aixequin abans les mesures de confinament

La platja de Magaluf completament buida durant els dies de l'estat d'alarma (Mallorca)./JAVIER ABRIL

13

El Govern central descarta que les Balears aixequin abans les mesures de confinament pel COVID-19.  Tant les Balears com Canàries havien reclamat al govern central que el retorn a la normalitat comenci més aviat en aquests dos territoris que basen la seva economia en el turisme. La ministra portaveu, Maria Jesús Montero, assegura que no cal precipitar-se.

Tot i la negativa de l’executiu estatal, els dos arxipèlags demanen mesures concretes. Demanen que ports i aeroports s’obrin el més tard possible.

Les Balears i les Canàries també han acordat demanar a l’Estat l’allargament dels ERTO per força major més enllà de l’estat d’alarma.

CASOS DE COVID-19 A LES BALEARS:

Les Balears sumen 1637 casos positius que s’han anat acumulant des que se’n registrà el primer cas. Són 31 nous positius més que ahir. Malgrat aquest lleuger augment de persones contagiades, tornam a tenir una bona notícia. Les 37 altes d’ahir fan un total de 918 persones que han superat la malaltia.

El confinament de la ciutadania ha permès disminuir la corba de contagis al nostre arxipèlag. Hem superat la fase més crítica de la pandèmia i la transmissió comunitària està controlada.

La notícia amarga de la jornada d’ahir dijous varen ser les 6 defuncions registrades les darreres hores que sumen un total de 131 decessos.

ECONOMIA:

Bel Oliver, secretaria d’Estat de Turisme, ha estat entrevistada avui dematí al programa Al Dia d’IB3 Ràdio i ha parlat sobre les perspectives del sector del turisme a les Illes Balears i els efectes del coronavirus. “Quan tot això acabi no tornarem a la situació inicial, tots ho sabem. No només hem de resistir, sinó repensar i reinventar per adaptar-nos a la nova realitat”, ha declarat.

A les Pitiüses, l’Associació d’Habitatges Turístics Vacacionals, AVAT, no descarta que, per fer front a la crisi sanitària, alguns dels seus habitatges vacacionals passin a oferir-se com a habitatges per a tot l’any i no com a ús turístic. AVAT, que compta amb 220 socis, calcula que entre l’abril i maig perdran 18 milions d’euros, el 35 per cent de la facturació anual, una xifra que arriba als 31 milions d’euros, si sumen el mes de juny.

Reactivar l’oci nocturn com més aviat millor és l’objectiu de la Federació Estatal i la Balear d’empresaris d’oci i espectacles. Per això, estan preparant un estudi que presentaran davant el Ministeri de Sanitat per aconseguir la reobertura dels locals nocturns amb la màxima seguretat. Un projecte que es basa amb la metodologia que han duit a terme a les discoteques de la Xina per tornar a obrir després de dos mesos de confinament.

AUTÒNOMS:

Els treballadors per compte propi que van sol·licitar la prestació extraordinària i hagin rebut el vistiplau de la Seguretat Social cobraran aquest divendres l’ajuda, un mes després que el Govern l’anunciàs. El passat 17 de març, el president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar l’establiment d’una prestació extraordinària, diferent del cessament d’activitat ordinari, a la qual poden acollir-se aquells autònoms que hagin tancat els seus negocis per la crisi sanitària o que hagin reduït de manera significativa la seva activitat.

Segons les últimes dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, al voltant d’un milió d’autònoms han sol·licitat el cobrament d’aquesta prestació, encara que es preveu que la xifra de beneficiaris acabi rondant els 1,4 milions de treballadors autònoms. El 98% de les sol·licituds s’estan resolent favorablement.

TRÀNSIT RODAT:

El trànsit rodat a les carreteres de Mallorca s’ha reduït en més d’un 83% de mitjana durant el primer mes de l’estat d’alarma; diumenge 5 d’abril va ser el dia que manco vehicles varen circular a l’illa des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

Les baixades més significatives s’han produït a partir de la tercera setmana de confinament, que és quan es va imposar una major restricció a la mobilitat a conseqüència de l’aplicació del permís retribuït recuperable. Durant aquest període, la màxima reducció es va registrar al túnel de Sóller (Ma-11), amb un 95,26% de descens en la intensitat mitjana de vehicles respecte de la darrera setmana abans de l’inici del confinament, i la mínima, a la carretera d’Esporles (Ma- 1040), on la circulació es va reduir en un 73,07%, si ho comparam amb el mateix període.

FESTES DE SANT JOAN:

Avui es reuneix la batlessa de Ciutadella amb el Caixer Senyor per decidir si Sant Joan es posposa o si, finalment, se suspèn la festa. Una possibilitat que pot aplicar-se a totes les festes patronals de l’estiu si es retarda el desconfinament.

Amb l’actual estat d’alarma pel coronavirus i amb la incertesa de saber quan es posarà fi al confinament i començarà la desescalada, aquest és, ara per ara, l’escenari més probable i realista. La possibilitat d’una decisió conjunta dels vuit batles de Menorca que representaria la suspensió de les celebracions festives de l’estiu és cada vegada més a prop.

CENTRES DE MENORS:

I després de 5 setmanes de confinament, els centres de menors segueixen donant exemple. Ara per ara, no hi ha hagut cap cas ni de menors ni de treballadora per Covid-19 i els joves han tengut una alta capacitat per adaptar-se a la situació.

17/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT