X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 41: Propostes per a la desescalada

Una de les propostes més concretes de desescalada que ha rebut el Govern espanyol és la de Canàries que planteja que els dies parells puguin sortir al carrer els qui resideixin en cases amb nombre parell i els dies imparells els qui visquin en habitatges amb numeració imparella

24/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 41: Propostes per a la desescalada

EFE/Miguel Barreto

El Govern presenta avui divendres la primera fase del pla de retorn a l’activitat assistencial, com són les consultes. El director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha explicat que l’objectiu de la primera fase del pla de retorn de l’activitat assistencial és recuperar fins a una tercera part d’aquesta activitat, però mantenint el distanciament social als serveis sanitaris.

PROPOSTES DE DESESCALADA:

Una primera fase de represa de l’activitat quan el Govern central ja ha rebut les propostes de les comunitats autònomes per la desescalada. Una de les més concretes, per ara, és la proposta de Canàries.

El president del Govern canari, Ángel Victor Torres, presentarà les mesures avui als representants dels grups parlamentaris i ajuntaments, i diumenge a Pedro Sánchez. La proposta canària planteja que la ciutadania pugui sortir al carrer de manera escalonada a partir de dilluns, els dies parell els qui resideixin en cases amb nombre parell i els dies imparells els qui visquin en habitatges amb numeració imparella, amb tots els membres del nucli sempre que convisquin junts.

OCUPACIÓ:

El Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma publica avui, en una edició extraordinària, l’autorització de gairebé 5.000 expedients de regulació temporal de l’ocupació a les Illes, la durada dels quals es limita al temps que estigui vigent l’estat d’alarma. La resolució de la Conselleria de Treball constata l’existència de la causa de força major al·legada per les empreses sol·licitants.

Són, en concret 4.786 els ERTOs autoritzats avui, a través del BOIB, per tal d’agilitzar i simplificar la comunicació per donar inici als procediments. Això en el cas dels expedients que són autoritzats. En el cas de que no reuneixin els criteris per a l’autorització, es comunicarà personalment als sol·licitants. La Comunitat Autònoma ha optat per aquesta via davant de l’enorme volum de peticions incoades arran de la imposició de l’estat d’alarma.

DESESCALADA EN EL SECTOR TURÍSTIC:

El sector turístic tornarà arrencar de manera igual a totes les comunitats autònomes, seguint un protocol homogeni. És la decisió que han pres el govern i les autonomies després de la mesa sectorial de turisme. Una acció que respon així a les intencions de les Balears, de rebre un tractament diferenciat respecte la resta de les comunitats pel que fa a la reobertura del turisme.

Recordem que les Illes sol·licitaven un mètode diferent, argumentant que les xifres entorn del coronavirus són de les més optimistes i, també, el pes del turisme per a l’economia balear. La secretària d’Estat de Turisme, Bel Oliver, encara no ha pogut posar una data per començar a reprendre, poc a poc, l’activitat. Però ha assegurat que en aquest procés el més important serà la seguretat dels treballadors, visitants i residents, per tant s’establirà un protocol sanitari homogeni a tot l’estat.

Els hoteleres de Menorca demanen que els ports i aeroports poden obrir aquest estiu. Per fer-ho reclamen un certificat sanitari en origen per als turistes que vulguin viatjar.

ECONOMIA: 

Després d’una llarga reunió els líders de la Unió Europea han acordat pactar un fons de reconstrucció pel Covid-19, han encarregat a la Comissió Europea que presenti una proposta per a un fons de recuperació lligat al futur pressupost comunitari però sense xifres concretes ni cap tipus de detalls.

La finalitat és donar una empenta a l’economia després de la pandèmia de coronavirus, encara que no han pactat els detalls. La ministra Arantxa Gomez Laya, ha reconegut que no hi ha consens sobre si el fons de recuperació ha de fer transferències, préstecs o ha de combinar les dues opcions.

Les empreses formatgeres de Menorca compraran tota la llet sobrant dels llocs de l’illa. Una part important, fins a tres-centes tones, la col·locaran a l’antiga fàbrica d’El Caserío un cop transformada en quallada.

Segons ha pogut saber IB3 Notícies, les indústries transformadores de Menorca-Coinga, La Payesa, Dalrit i Sa Canova– recolliran tota la llet que es produeixi a les explotacions menorquines amb l’objectiu clar de col·locar-la al mercat.

D’un costat, una part d’aquesta llet líquida es redirigirà cap a Menorca Llet per al seu envasat, mentre que de l’altre es transformarà en quallada per a la seva recol·locació a la indústria local. De fet, fonts del sector han confirmat la predisposició de l’antiga El Caserío a absorbir fins a 300 tones de quallada de les formatgeres per al seu processament.

AJUDA ALS MÉS NECESSITATS:

Des que va començar el confinament, el nombre de famílies que rep aliments de Càritas s’ha incrementat un 25 per cent a Menorca. En aquests moments, se superen les 350 i en total s’atenen més de 900 persones.

Amb un increment del 29 per cent, el municipi on més ha crescut la demanda és Ciutadella, un dels més turístics de l’illa. I la previsió dels responsables d’aquest servei és que la demanda continuï pujant.

EDUCACIÓ:

Entre tanta incertesa, una cosa clara, el pròxim curs escolar a les Balears començarà el 10 de setembre i acabarà el 22 de juny del 2021. Ho ha anunciat la Conselleria d’Educació, després de rebre el vistiplau del consell assessor.

Aquest calendari s’aplica a les classes d’infantil, primària, secundària i batxillerat. Els conservatoris, els cicles per a adults i la Formació Professional, per exemple, en tenen un de diferent. Pel que fa a les vacances, les primeres seran les de Nadal: del 23 de desembre al 7 de gener. El curs que ve a més s’unifica el 26 de febrer com a festiu.

El ministre d’Universitats Manuel Castells ha demanat als centres universitaris que decideixin entre aquesta setmana i la que que ve com avaluar, però tenint present l’opinió de l’alumnat.

El ministre també s’ha referit a l’avaluació dels estudiants. Diu que s’ha de ser flexible. A més, Castells ha confirmat que el curs s’acabarà en els terminis establerts.


Les dades i les gràfiques de l’evolució de la covid-19

24/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris