X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 54: Les Illes superen la barrera dels 200 morts per Covid-19

Les Balears, pendents de saber si poden passar a la fase 1

07/05/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 54: Les Illes superen la barrera dels 200 morts per Covid-19


Tota la informació sobre el coronavirus

-DARRER BALANÇ. El total de víctimes per Covid-19 a l’arxipèlag és ja de 201 persones. Els contagiats per aquesta malaltia sumen 1.929 i el total de curats és de 1.345. Per una altra part, 169 pacients han ingressat a la Unitat de Cures Intensives dels diferents centres hospitalaris de les Illes.

-ESPANYA. La xifra de morts per coronavirus davalla lleugerament aquest dijous a Espanya, amb 213 defuncions noves per mor de la Covid-19. S’eleva la xifra a més de 26.000. El nombre de contagis ascendeix fins als més de 221.000 casos. Segons dades del ministeri de Sanitat, se n’han comptabilitzat 754 nous. La xifra positiva, la dels curats, més de 128.500 persones han superat el coronavirus. Sanitat ha traslladat que, a partir d’avui, començaran a registrar-se les dades reals després de les mesures de relaxació del confinament.

-RESTAURACIÓ. Els bars i restaurants de Palma podran ampliar les seves terrasses ocupant les places d’aparcament que tinguin al costat. El batle José Hila diu que també poden sol·licitar aquesta ampliació els establiments que ara no disposen de terrassa. Qui no pot beneficiar-se de la  mesura són els establiments que no estiguin ubicats al costat d’espais destinats als vehicles. Cort també ha anunciat aquest dijous que les terrasses podran obrir des de les 8:00 hores fins a les 23:00 i ha aclarit que aquesta possibilitat d’ampliació és una mesura temporal que s’aplica, només, mentre durin les limitacions d’aforament.

-VOLS INTERILLES. El Govern espera que la setmana que ve el Ministeri de Mobilitat aprovi l’ordre per incrementar el nombre de vols interilles i es reprengui el trànsit marítim de passatgers. Segons ha explicat el conseller Marc Pons avui dematí, l’executiu de les Illes i el central treballen, de manera coordinada, per aprovar l’ordre que podria estar llesta dilluns que ve.

-CREU ROJA. La Creu Roja d’Eivissa atén ara mateix més de 1.200 usuaris que reben aliments i productes d’higiene. És un augment del 600% en comparació amb l’inici del mes de març, quan els voluntaris donaven servei a tan sols 200 persones. El coronavirus ha provocat que molta gent que mai ho havia fet hagi hagut de recórrer a la històrica oenegé per rebre ajuda.

-PISCINES. Segons els investigadors del CSIC, la utilització d’agents desinfectants a les piscines o balnearis medicinals hauria de ser suficient per a la inactivació del virus. A saunes o banys de vapor, les temperatures superiors a 60 graus reduirien la supervivència de l’agent infecciós. Però el perill de contagiar-se’n és present perquè la principal via de transmissió són la tos, els esternuts i el contacte persona a persona, un supòsit que pot ocórrer fora de l’aigua, a l’espai del solàrium. Els administradors de finques reclamen a les autoritats que estableixin unes normes clares d’ús d’aquests espais comunitaris privats.

-EDUCACIÓ. Mentre les condicions sanitàries no siguin segures, els sindicats del sector educatiu es neguen a que l’activitat torni a les escoles. Asseguren que es posa en risc la seguretat de tothom. Demanen que l’activitat presencial no torni fins al setembre i poder continuar amb la tasca telemàtica.

-IMMOBILIÀRIA. L’economista Gonzalo Bernardos calcula que el preu de l’habitatge a Mallorca baixarà “entre un 10 i un 20%.” Diu que els preus que hi ha a Mallorca i Eivissa són “de bogeria” i comenta que, a finals del 2019, mercats com el de Palma ja manifestaven signes de debilitat. Creu que si no s’hagués produït la crisi del coronavirus, hauríem entrat en una fase d’estancament immobiliari. Aquest dijous, ha assegurat que, a partir d’ara, no es podrà vendre a preus tan elevats. “Per comprar és necessari el factor confiança i ara està pel terra”, afegeix l’economista.

07/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris