X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 62: Son Sant Joan, un dels cinc aeroports espanyols on podran arribar passatgers d’altres països d’Europa

Així ho recull una ordre publicada aquest divendres al Boletín Oficial del Estado (BOE), que advoca per prorrogar la restricció temporal d'arribades a ports i aeroports fins al 15 de juny

15/05/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 62: Son Sant Joan, un dels cinc aeroports espanyols on podran arribar passatgers d’altres països d’Europa

EFE/Fernando Villar

12

El Govern espanyol ha prorrogat els criteris per a l’aplicació d’una restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats a l’espai Schengen per raons d’ordre públic i salut pública fins al pròxim 15 de juny. Aquestes mesures varen ser adoptades el passat 17 de març pels membres del Consell Europeu per limitar l’expansió de la pandèmia, que s’ha anat prorrogant després d’avaluar la situació.

El BOE que ha sortit publicat avui divendres recull les ordres ministerials que regulen el tancament de fronteres durant el pla de desescalada impulsat pel govern espanyol. En primer lloc,  la del Ministeri de Transports que limita les arribades d’altres països només a cinc aeroports i vuit ports espanyols: els aeroports del Prat, Barajas, Gran Canària, Màlaga i Palma; i els ports de Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Màlaga, Palma, Tenerife, València i Vigo. Finalment l’aeroport de Tenerife ha quedat descartat com a espai per rebre passatgers europeus, però no el port.

Aquests ports i aeroports varen ser declarats al 2014 “punts d’entrada amb capacitat d’atenció a emergències de salut pública d’importància internacional”.

Pel que fa als transports de l’estat, de càrrega, mercaderies i aquells destinats a finalitats humanitàries, mèdics o emergència sí que podran utilitzar altres pots i aeroports. A més, es podrà permetre de manera puntual que arribin avions i vaixells a altres aeroports i ports per a vols específics que només transportin a ciutadans que puguin entrar.

D’aquesta forma, els únics nacionals de tercers països de la Unió Europa que podran viatjar són els residents que es dirigeixin al seu lloc de residència, els titulars d’un visat de llarga durada expedit per un país membre al qual es dirigeixin i els treballadors transfronterers.

A més, estan autoritzats a desplaçar-se els professionals sanitaris o de la cura de majors que tornin de realitzar la seva tasca, el personal dedicat al transport de mercaderies, el personal militar, diplomàtic o consular i aquelles persones que acreditin causes de força major o motius familiars imperatius.

Així, es permetrà entrar a Espanya, entre altres, a les persones registrades com a residents que es dirigeixin directament al seu lloc de residència en un altre estat membre, Schengen o Andorra, o al cònjuge d’un ciutadà espanyol o parella amb la qual mantingui una unió anàloga a la conjugal inscrita en un registre públic, i aquells ascendents i descendents que visquin al seu càrrec, sempre que viatgin amb o per a reunir-se amb aquest.

D’altra banda, l’ordre publicada aquest divendres al BOE també estableix que es manté el tancament, amb caràcter temporal, dels llocs terrestres habilitats per a l’entrada i la sortida d’Espanya a través de les ciutats de Ceuta i Melilla.

L’ordre, signada pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlsaka, entra en vigor a les 00.00 hores del 16 de maig i tindrà vigència fins a les 24.00 hores del 15 de juny sense perjudici, en el seu cas, de les eventuals pròrrogues que poguessin acordar-se.

CONNECTIVITAT:

Balears podria tornar connectar-se amb la península i Europa durant la segona quinzena de juny. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha ofert al ministre de transports José Luis Ábalos que l’arxipèlag sigui un territori pilot per a l’arribada de turistes. Precisament, avui entra en vigor la quarantena per als passatgers internacionals.
Onada de cancel·lacions de reserves hoteleres a Formentera després d’anunciar que els turistes hauran de fer quarantena

Els aeroports de les Illes han vist reduïda en un 99 per cent de mitjana l’arribada de passatgers durant el passat mes d’abril a causa de les restriccions decretades per la COVID-19.

Mentrestant Lufthansa, anuncia que tornarà a volar a principis de juny des de Eivissa, Mallorca i València, a Frankfurt, Munic, Dusseldorf, Hamburg, Stuttgart, Colònia i Zuric.

EDUCACIÓ:

Els alumnes de les Balears no tornaran a classe aquest curs. El Ministeri d’Educació ha donat carta blanca a les comunitats per a què decidissin el retorn o no a les aules. Amb tot, la negativa a la tornada inclou algunes excepcions.

Així és, els alumnes de quart d’ESO, segon de Batxiller, els darrers cursos de Formació Professional o els alumnes de sisè de Primaria podran demanar tutories presencials per aclarir dubtes. Aquestes tutories seran, com a màxim de 5 persones, i els alumnes hauran de demanar-les amb cita prèvia.

Hi ha hagut crítiques per part de les famílies, que lamenten que ningú ha pensat en afavorir la conciliació. I satisfacció entres els docents per no tornar a les aules de manera presencial. Això sí, demanen més un 0.5% més d’inversió i contractació de professorat.
La Coapa: “Haurem de triar entre anar a treballar o quedar-mos amb els nostres fills”

REBAIXES:

I la polèmica de les rebaixes pareix que no ha acabat. Després de l’aclariment per part de comerç que sí es podrien realitzar a les tendes físiques, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha tornat a rectificar sobre aquest tema i assegura que les rebaixes no estan permeses.

El sector de les Illes demana al ministre que rectifiqui i assegura que els comerciants estan preparats i han adoptat totes les mesures higièniques sanitàries necessàries perquè les seves botigues siguin llocs segurs. Amb tot, diuen, estan tranquils han manifestat la seva “tranquil·litat” després que des de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, confirmessin que a Balears sí que es podran fer rebaixes a les botigues físiques.

AUTOBUSOS TIB:

Incertesa entre els treballadors dels autobusos del TIB, ja que més de la meitat de la plantilla ha estat sotmesa a un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació i, davant del fet que les freqüències no s’ampliaran en un futur immediat, no saben quan podran incorporar-se de nou al lloc de feina. Els autobusos interurbans del TIB són els únics que no han incrementat les seves freqüències durant la fase 1 de la de

15/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT