X

Dicotomia dels ajuntaments davant la mancança d’aparcaments: permetre aparcar als guals o no?

Neus Canyelles, advocada d'accions de trànsit, a l'Informatiu Matí d'IB3 Ràdio: "Que els consistoris aprovin una ordenança que deixi aparcar a un gual no és il·legal, és ineficaç, jurídicament parlant"

22/09/2023

Dicotomia dels ajuntaments davant la mancança d’aparcaments: permetre aparcar als guals o no?

La manca d’aparcament és una de les principals problemàtiques que han d’afrontar els ajuntaments de les Illes. Permetre aparcar els particulars davant els seus propis guals és una petita solució que les corporacions locals es treuen de la màniga. No tothom ho proposa igual. Així, en principi, els consistoris no tenen competències per permetre-ho.

La raó és que els guals permanents estan regulats per una llei estatal; per la de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Aquesta normativa diu clarament que aquests guals estan pensats perquè puguin entrar i sortir vehicles d’una cotxeria, trepitjant la voravia, mai per reservar un aparcament propi, i no dona marge perquè les corporacions locals desenvolupin cap ordenança pròpia al respecte.

Que els ajuntaments aprovin una ordenança per deixar aparcar davant el teu gual no és il·legal, és ineficaç, jurídicament parlant. Ho explica a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio Neus Canyelles, advocada d’accions de trànsit. De fet, els secretaris dels ajuntaments han advertit en nombrosos informes jurídics que no es pot deixar aparcar el propietari davant el seu gual. El darrer que ho ha fet és el d’Inca, arran d’una moció presentada pel PP.

L’Ajuntament de Santa Margalida, pioner en la proposta, també es va trobar amb les objeccions jurídiques, però, al final, com explica el seu batle, Joan Monjo, varen trobar la fórmula: la reserva d’estacionament. D’aquesta manera, a Santa Margalida s’ha de triar entre gual o reserva d’estacionament, i val el mateix.

A altres municipis, no ho fan així. Per exemple, a Selva, davant cada gual, hi poden aparcar tres vehicles autoritzats per l’Ajuntament, els quals han d’estar empadronats a la casa. A Andratx, aquesta setmana acaben d’anunciar que modificaran l’ordenança municipal de circulació per poder habilitar places d’aparcament als guals. La batlessa del municipi, Estefania Gonzalvo, conscient del que diu la llei estatal, també cerca el forat per aconseguir més llocs d’aparcament.

A Palma, s’estudiarà tot el que fa referència als guals en global, sobretot perquè Cort explica que van amb molt de retard a concedir aquestes llicències. Ara bé, les característiques de Ciutat, segons explica el regidor de Mobilitat, Toni Deudero, fan difícil que es permeti aparcar davant els guals. A molts d’aquests municipis que permeten deixar el cotxe davant del gual, la qüestió és a qui ha de fer cas el municipal, si a la llei estatal, que diu clarament que ha de posar una multa de 200 euros, o a l’ordenança municipal.

22/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris