X

Diferències entre una rissaga i un tsunami

Són fets totalment diferents en origen, causes i conseqüències

18/07/2018

Diferències entre una rissaga i un tsunami

'Time lapse' de la rissaga d'un metre i mig del port de Ciutadella.

Un tsunami és una sèrie d’ones originades a conseqüència d’un desplaçament en vertical de tota la columna d’aigua. El seu origen és geològic. Normalment responen a terratrèmols submarins però també n’hi pot haver causats per esllavissades, erupcions volcàniques, caiguda d’icebergs i més rarament, impactes de meteorits.

A la costa es manifesta primer amb un descens notable del nivell de la mar que fins i tot deixa al descobert el fons marí d’àmplies zones de costa. La mar se’n retira però no per sempre. En uns minuts torna amb força i entra terra endins en un procés normalment devastador.

Una rissaga també es manifesta com una oscil·lació sobtada del nivell de la mar, que si és intensa, pot deixar al descobert zones poc profundes dels ports. L’aigua torna igualment amb força, fent malbé les embarcacions en colpejar-se entre sí o contra la vorera del moll. En casos extrems, l’aigua entra terra endins amb força en zones baixes de la costa, normalment properes als ports.

L’origen d’una rissaga no és geològic, pel que no es tracta de cap tsunami. Una rissaga s’origina a conseqüència d’un fet atmosfèric. Les oscil·lacions del nivell de la mar en aquest cas són provocades per oscil·lacions de la pressió atmosfèrica igualment sobtades. Les ones gravitatòries generades a nivells mitjans de l’atmosfera en són les responsables sobretot si coincideixen amb una inversió tèrmica en les capes més superficials. Unes condicions atmosfèriques típiques de les primeres entrades càlides d’aire africà a la Mediterrània a la primavera i l’estiu.

Un augment de la pressió atmosfèrica produeix un descens del nivell de l’aigua de la mar i viceversa. Si la variació de la pressió és lenta, l’aigua oscil·la lentament com en el cas de les calmes de gener quan la mar va molt baixa. Però si oscil·la ràpidament, l’aigua pateix una sacsejada sobtada en forma de rissaga.

Tsunami i rissaga poden ser fenòmens visualment similars. De fet, els científics solen fer servir el terme “meteotsunami”, de manera tècnica i internacional, per referir-se a les rissagues. Però en cap cas assimilen els dos conceptes perquè són fets totalment diferents en origen, causes i conseqüències.

18/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris