X

Diferents organitzacions debaten a Maó idees per a millorar la sostenibilitat a la mar

Les propostes que sorgeixin de les tres taules de debat s'estudiaran i s'intentarà que tenguin recorregut i finançament

16/04/2024

Diferents organitzacions debaten a Maó idees per a millorar la sostenibilitat a la mar

31

Maó ha estat indret d’un debat sobre energies sostenibles i descarbonització a la mar. En l’acte organitzat per WestMed i el clúster marítim i logístic de les illes Balears, hi ha hagut representació del ministeri d’agricultura, pesca i alimentació o d’autoritat portuària de les illes, entra d’altres particulars o empreses.

L’objectiu era generar idees per a la descarbonització en tres sectors marítims diferents: pesca, navegació recreativa i ports, ja que per a cada sector els desafiaments són diferents. Durant més de dues hores s’han separat els assistents en tres taules de debat.

La primera taula de treball, moderada pel Clúster Marítim de les Illes Balears ha abordat la necessitat d’incloure en el port com a part del projecte. S’ha treballat amb tres propostes concretes:

  • Ecodock, solució d’una plataforma energètica mòbil que permet generar energia elèctrica i repartir-la allà on el port la necessiti.
  • Turbines de les ones i granges de turbines que funciona amb la força de les ones. Cal involucrar als ports i avançar en l’acceptació social d’aquesta mena d’energies. Les turbines estarien fabricades amb material reciclat de fibra de vidre dels vaixells de pesca obsolets.
  • La Generació d’hidrogen verd en ports. Basant-se en un projecte existent en el Port de Vigo (Projecte Jules Verne), pretén replicar el projecte en un altre ports i contextos.

A la segona taula, destinada a vaixells pesquers ha destacat casos concrets i prototips com la digitalització i anàlisi de les necessitats energètiques de cada tipus d’art pesquera. S’ha plantejat un projecte de testatge d’una solució híbrida (elèctrica i dièsel) en un vaixell de 10 metres.

La tercera taula ha abordat prototips de descarbonització de vaixells recreatius. Han destacat quatre idees de projecte:

  • Adaptació de catamarans existents hibrid (biodièsel i electrificació).
  • Desenvolupament d’una APP per a tenir dades d’autonomia i seguretat.
  • Vaixell de transport de passatgers entre zones pròximes (fèrries, iots, etc.) amb electricitat.
  • La construcció d’un vaixell amb funcionament de biodièsel + hidrogèn. Una tecnologia aplicada en camions i que es provaria al medi marí.

L’informe amb els resultats es tramitarà als membres de l’EU Energy Transition Partnership i crear un full de ruta. Iolanda Piedra, presidenta del clúster, també transmetrà algunes d’aquestes idees a la Green Week del 14 al 16 de maig que se celebrarà a Estambul.

16/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT