X

Feijóo: “Tenc al meu abast els vots per a ser president del Govern, però no accept pagar-ne el preu”

Feijóo prometrà en el seu discurs un nou delicte de deslleialtat institucional després de derogar-se el de sedició

26/09/2023

Feijóo: “Tenc al meu abast els vots per a ser president del Govern, però no accept pagar-ne el preu”

Foto: EFE

El candidat del PP a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, s’ha compromès durant el seu discurs a introduir un nou delicte de “deslleialtat institucional” en el Codi Penal, amb el qual pretén recuperar l'”esperit” del delicte de sedició que Pedro Sánchez va derogar en la passada legislatura. Feijóo prometrà, a més, endurir el delicte de malversació. El líder popular ha arribat al debat sense suport suficient per a ser elegit president del Govern espanyol.

Principals titulars del discurs de Feijóo:

– Tendeix la mà a Catalunya prometent reconèixer els seus “esforços fiscals”

– Garanteix que no defensarà l’amnistia perquè té “principis” i “paraula”: “Tenc al meu abast els vots per a ser president del Govern, però no accept pagar-ne el preu”

– Apel·la de nou al canvi de vot de diputats socialistes: “Resulta lamentable que el PSOE hagi arribat a tot això. Purgant socialistes discrepants. Saben què pens? Que aquests socialistes tenen tot el nostre reconeixement”

– “Transició ecològica sí, dictadura activista en cap cas”

– Vol promoure una comissió de recerca sobre el canvi de postura al Sàhara

– Reclama la “vigència” de la Transició enfront del “frontismo” de Sánchez

– Ofereix aprovar la renovació del CGPJ al costat d’una reforma del sistema d’elecció

– Promet 6.000 milions d’euros addicionals en favor de les famílies

– Proposa usar sòl públic per a habitatge i desokupar en 24 hores

– Feijóo diu estar “fart” de les “etiquetes de bon i mal espanyol” en una Espanya “diversa”

– Proposa baixar IRPF i IVA i eximir del pagament d’impostos als nous autònoms

– Ofereix sis pactes d’estat i governar al costat del Congrés

Com serà el debat d’investidura?

El discurs d’investidura de Feijóo ha arrencat a les 12.00 hores, i es pot veure en directe aquí, al web dels serveis informatiu d’IB3, IB3.org/directe. El candidat del PP exposarà el seu programa de govern sense límit de temps. Serà en haver dinat quan arribaran les rèpliques dels portaveus dels grups parlamentaris. Cada grup parlamentari tendrà un temps de 30 minuts en primera intervenció i deu minuts en la rèplica. El candidat podrà contestar de manera individual o agrupada sense límit de temps. Encara es desconeix, però, si el president del Govern en funcions, el socialista Pedro Sánchez, també intervindrà, ja que qualsevol membre de l’Executiu ho pot fer sense límit de temps, tot i que en la història de la democràcia espanyola no hi ha hagut cap precedent en cap debat d’investidura.

La primera votació serà demà dimecres. I perquè la investidura vagi endavant, Feijóo hauria d’aconseguir 176 suports, la majoria absoluta. Si no hi ha cap sorpresa, divendres se sotmetria a una segona votació a la qual li bastaria tenir més vots a favor que en contra. Si no se’n surt, com pareix que succeirà, els candidats hauran de tornar a conversar amb el rei. Felip VI convocarà una nova ronda de consultes a la qual, molt probablement, Pedro Sánchez torni a postular la seva elecció com a president. Si el monarca el proposa, el socialista se sotmetrà a la investidura, amb una data límit. Si dia 26 de novembre no hi hagués nou govern, es convocarien eleccions per dia 14 de gener.

Notícies relacionades >

26/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris