economia

Doble cop a les butxaques a l’octubre: Nou rècord de la llum i augment de les tarifes del gas

Espanya és líder a Europa amb els preus més alts en el mercat majorista de l'electricitat


Octubre comença amb la llum i el gas a preus màxims. El preu de l’electricitat en el mercat majorista estableix un nou rècord i per primera vegada supera els 200 euros MW/h i se situa en els 216 euros MW/h. És a dir, multiplica per més de 8 el preu assolit el primer divendres d’octubre de l’any passat. La tendència a l’alça continua tal com a pronosticat els experts i després de patir un setembre amb 8 rècords consecutiu que han convertit el mes en el més car de la història.

Avui el preu màxim serà entre les 10 i les 11 del vespre amb 230 euros el MW/h mentre que els mínims seran entre les 15 hores i les 18 hores amb 198 euros, un preu que continua fregant els 200 euros. Els preus del mercat majorista afecten directament als consumidors amb tarifa regulada que són uns 11 milions a Espanya.

 

Els preus de l’electricitat a la resta d’Europa

Espanya és avui líder europeu del preu de la llum en el mercat majorista, però això fluctua cada dia. Els que més a prop estan són els italians, avui la paguen a 205 euros al mercat majorista tot i que aquí, el Govern ha anunciat que eliminarà els càrrecs fixos de la factura fins al desembre, per intentar rebaixar-la. A la resta de països veïnats paguen menys. A França 141 euros, al Regne Unit 163 i a Alemanya 100. Per tant, a Espanya avui la llum es paga el doble que a Alemanya. I a tot això sense tenir en compte, per exemple que a Alemanya, França i el Regne Unit el salari mínim està entorn dels 1.500 euros al mes. Els líders europeus abordaran la pujada del preu de la llum, en la pròxima reunió, prevista per finals de mes.

 

Entren en vigor les noves tarifes del gas

Aquesta escalada de preus de l’electricitat és causada principalment per l’augment del preu del gas, el combustible que utilitzen les centrals de cicle combinat i que marca el preu de la majoria d’hores del dia. El gas avui també és notícia perquè entren en vigor les noves tarifes del gas. Afecten els consumidors amb tarifes regulades. Per la tarifa d’últim recurs que utilitzen les llars per cuinar i encalentir l’aigua puja un 0,91%. la segona tarifa de les llars que també utilitzen el gas per la calefacció puja el 4,4% mentre les empreses que tenen un consum molt elevat s’incrementa un 10%. Però aquestes pujades estan limitades pel Govern central. En realitat haurien pujat entre un 25% i un 47% sense la intervenció de l’administració. Ara bé, aquest increment del cost del gas es repercutirà a les pròximes revisions quan el gas abaixa el seu preu que ara es situa en els 82,75 euros MW/h, 8 vegades més cara que ara fa un any. En aquests moments hi ha Espanya 1,5 milions de consumidors acollits a la tarifa regulada.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Les Balears entre les destinacions preferides pel turista estranger

Les pernoctacions en hotels es van triplicar al setembre respecte al mateix mes de l'any passat

UGT demana un canvi de model de la gestió dels fems

A Mallorca 32 empreses diferents s'encarreguen de la recollida de residus sòlids urbans

La construcció, motor de la reactivació econòmica a Menorca

Les obres de reforma són, ara per ara, les més sol·licitades, en part per l'estirada de l'encant que brinden els centres històrics

Una de cada deu empreses de les Illes ha comès frau amb els ERTO

A les Balears s'han imposat prop d'un milió d'euros en sancions segons el Ministeri de Treball. Comissions Obreres creu que...