X

Doble reconeixement balear en els Premis Octubre de Literatura

Antoni Mas Busquets ha guanyat el premi Andròmina de narrativa per 'Només se salvaran els llamps' i el dramaturg Sergio Baos ha obtingut el Pere Capellà de teatre per 'Les Maleïdes'

30/10/2022

Doble reconeixement balear en els Premis Octubre de Literatura

11

Dos escriptors mallorquins han estat guardonats en els prestigiosos Premis Octubre lliurats anit passada a València. Antoni Mas Busquets ha guanyat el premi Andròmina de narrativa pel seu recull de relats que du per títol ‘Només se salvaran els llamps’ i el dramaturg Sergio Baos ha obtingut el Pere Capellà de teatre per ‘Les Maleïdes’. La poetessa catalana Laia Llobera ha completat el quadre d’honor. El premi Joan Fuster d’assaig ha quedat desert.

Els mallorquins Antoni Mas Busquets i Sergio Baos, juntament amb la catalana Laia Llobera, són els guanyadors dels 51è Premis Octubre de narrativa, poesia, i teatre. El jurat ha valorat la “profunditat”, la “qualitat literària” a l’hora de tractar temes com la “contradicció humana” en les obres guardonades, així com la seva “solidesa” i la seva “estructura valenta”. Així s’ha donat a conèixer en la cerimònia de lliurament de premis, que va tenir lloc al Centre de Cultura Contemporània de València ahir horabaixa.

El jurat integrat per Carme Manuel, Jaume C. Pons Alorda i Lourdes Toledo ha atorgat el premi Andròmina de narrativa a ‘Només se salvaran els llamps’, d’Antoni Mas Busquets (Palma, 1956), triat entre els 100 exemplars presentats. Han valorat “la qualitat literària dels relats aplegats en l’obra, que recullen temes com per exemple la contradicció humana i l’absurditat de moltes situacions quotidianes”.

Mas, que va publicar la seva darrera obra el 2009 i, posteriorment, va deixar d’escriure, perquè –segons les seves pròpies paraules– “no sentia que tingués res a dir o tot el que volia dir ja ho havia dit”, ha escrit una obra de contes llargs o “històries mínimes”, un gènere que, ha assegurat, “no havia treballat mai”. “Quan els escrivia, sabia que no tindria recorregut comercial, però ho feia per gaudir i demostrar-me a mi mateix que podia fer-ho”, ha contat respecte al procés de creació del qual “a poc a poc” va néixer aquest llibre. “Esper que si algú ho llegeix senti que ha valgut la pena”, ha expressat.

El veredicte del Premi Pere Capellà de teatre ha estat decidit per Andreu Gomila, Fanny Tur i Aina Tur, i ha concedit el guardó a ‘Les maleïdes’, de Sergio Baos (Palma, 1976), entre un total de 39 originals presentats. El jurat ha assegurat que “és un relat sòlid, amb trio de personatges femenins insòlits, i amb una estructura valenta, que tracta del mal i els seus efectes sense contemplacions”. Baos ha assenyalat que l’obra de teatre s’estrenarà el mes de gener pròxim en el Teatre Principal de Palma per contar una “història d’abandó” a través de tres dones d’una mateixa família –una àvia, la seva filla i la seva neta– que, “després de molts anys d’estar separades, aconsegueixen retrobar-se”.

El jurat que ha atorgat el premi Vicent Andrés Estellés de poesia, compost per Anna Gual, Irene Mira i Begonya Pou, ha triat –entre un total de 114 originals presentats– l’obra ‘Paradísia’, de Laia Llobera (Barcelona, 1983). Els membres del jurat han destacat “la profunditat amb què el poemari agermana la vida del món vegetal amb el món humà, i el món natural amb el món hiperatrofiat de la tecnologia”. La seva autora ha destacat que aquest premi “dona ales” a la seva ‘Paradísia’, un guardó que, d’altra banda, entén que “dota de sentit aquesta voluntat d’escriure poesia en una llengua que encara avui dia està molt incompresa i maltractada”.

Finalment, el premi Joan Fuster d’assaig, que estava format per Francesc Montero, Maria Margalida Perelló i Josep Maria Terricabras com a jutges, ha estat declarat desert. En aquest sentit, el jurat ha recalcat que “entre els originals presentats –un total de 32–, cap no reuneix les condicions necessàries per fer-lo mereixedor del premi, ajustant-nos a allò que esperam d’un assaig: la defensa argumentada d’una idea o opinió personal i la reflexió estimulant”.

Es dona la circumstància que enguany se celebra l’Any Fuster, per la qual cosa des del jurat han afirmat que, encara que “cap premi s’ha de donar així perquè sí”, l’any que homenatja l’escriptor “s’havia de posar el llistó en l’altura màxima”. “Ens ha semblat que, en el seu centenari i amb un premi que porta el seu nom, era més homenatge no donar el premi que donar-lo a alguna cosa que no era del que estàvem premiant i que no fos un ‘premi fusterià'”, han conclòs.

30/10/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT